5 tips på att hantera oroliga tankar

Hej vänner, hur mår ni? Har ni också fastnat i era tankar efter senaste veckornas händelseutveckling? Om ni är precis som mig och lätt fastnar i tankarna så vet ni hur jobbigt det kan bli när man inte kan släppa det. Tankarna bara snurrar och snurrar och snurrar och tar aldrig slut. Om det hade varit goda och bra tankar som för med sig glädje, positivitet, förväntan och längtan i vardagen så hade det mesta känts som vanligt (såklart tänker man även mindre bra tankar under dagarna, men ni förstår), men när tankarna som nu cirkulerar i huvudet och ockuperar hela tankeutrymmet istället för med sig oro, rädsla, sorg, förtvivlan och ilska så behöver något göras. Tankar som grundar sig i känslor som man egentligen inte kan göra något åt.

Det är inte konstigt att ens tankar är all over the place när världen hamnar i obalans och man tänker på vad som kan hända. Och det är här som fokuset hamnar, både i detta inlägg, men även fokuset med sina tankar. Kan. Man tänker på vad som K A N hända, vilket innebär att det alltid finns fler än ett scenario. Men när världen är helt upp och ner är det inte konstigt att man tänker det värsta tänkbara, och tänk om (här är ytterligare ett ord som man fokuserar på), tänk O M något händer.

Ens tankar är underbara på så många sätt, men när ens vardag helt slukas av tankar som stirrar sig blind på ord som KAN och OM i den bemärkelsen att ens vardag påverkas negativt är det dags att rikta om sitt fokus. För gör ens tankar att man inte kan fungera, agera eller beete sig normalt så är tankarna inte bra. I mitt fall så har kriget i Ukraina satt hela mitt känsloregister ur balans. Jag gråter och tänker det värsta tänkbara när jag läser, ser eller hör något om kriget. Jag är otroligt illa berörd och det har fått mig att tänka otroligt mycket på OM något skulle hända här hemma och vad som i så fall KAN hända. Tankar som gjort mig känslomässigt utmattad, trött och orolig.

Min mamma är väldigt duktig på det här med hur man ska tänka och rikta om sitt fokus i sitautioner som dessa (när man tänker för mycket på sådant man tänker på). Så jag vill gärna dela med mig av några av hennes, och såklart mina egna, tips på hur man kan hantera oroliga, negativa och dåliga tankar, som är i den nivån att de påverkar ens vardagliga liv på ett dåligt sätt.

  1. Acceptera dina oroliga tankar, men glöm inte att reflektera kring varför du tänker så och vad som grundar sig till den oroliga känslan på insidan. Om det är en tanke som grundar sig i något du inte har eller kan ha någon kontroll över, så hjälper det inte att låta tanken ta över. För då kan du ändå inte göra något åt orsaken.
  2. Fortsätt inte mata din tanke med sådant som bara förvärrar situationen. Man ska inte sticka huvudet i sanden och låtsas att det som oroar en, inte existerar. Men om man vet att något får en att bli mer orolig än vanligt så kanske man inte ska vara runt orosmomentet flera gånger i timmen. I mitt fall så stängde jag av notiserna från DN för att inte ständigt uppdateras om vad som sker i Ukraina. För varje gång telefonen plingade till så läste jag nyheterna om och om igen, och oron inom mig steg och jag grät flera gånger. Istället så valde jag att själv styra hur jag ska exponeras för detta och hur ofta mina tankar ska matas med denna information. På så sätt ser jag till att mina tanker tar till sig av den information den klarar av och det blir på mina villkor.
  3. Det är lätt hänt att glömma allt som faktiskt är bra utöver den oroliga tanken. För allt är inte bara kaos. Därför är det bra att låta en bra, glad eller fin tanke komplettera den oroliga tanken för att väga upp känslorna och inte tappa bort sig själv helt och hållet. Det kan vara stort som smått, att du drack en god kopp te till frukost eller att du skickat iväg ett spännande mail.
  4. Här är det dessutom otroligt viktigt att man tillåter sig själv att känna och tänka alla dessa bra, glada och fina tankar, även i oroliga tider. Man ska inte förminska eller göra sin glädje obefintlig i sympati med de som har de värre. Det funkar inte så. Man kan känna sympati och vara orolig i tanken, men samtidigt vara värd att tänka glada tankar och göra saker som gör en glad. Glöm aldrig det! Alla tankar behövs, och
  5. Sist men absolut inte minst – Prata om dina tankar! Detta behöver lyftas fram för att man ska förstå att man inte är ensam och att man ibland bara behöver ventilera det man känner. Få spy ut allt som oroar en för att lätta på trycket. För när en orolig tanke tar över ens vardag så pass mycket att man inte fungerar som vanligt, är det viktigt att prata om det så att personer i din närhet förstår dig och kan stötta dig i det du känner. Och det är ibland skönt att inte behöva bära allting inombords och låtsas att allt är bra.