Att våga investera

I samarbete med Payup.se

Under förra året började jag handla och investera i aktier och fonder. En väldigt kul men nervös och något förvirrande ny hobby. Nu är det inte så att jag är aggressiv på börsen och investerar varenda liten slant jag har, utan jag har börjat smått och har fortsatt hålla det relativt smått (mest pga en inte allt för stor mammapeng). Men det är kul. Just sparande och att tänka på den ekonomiska framtiden har blivit allt viktigare då jag dels vill säkra upp en bra buffert inför osäkra tider (arbetslöshet, ekonomiskt kollaps i samhället eller liknande) men även för att säkerställa att jag har en bra pension att leva på sen. För har ni satt er in i pensionen och hur den ser ut för er i dagsläget? Gör det! Det är så viktigt och mitt bästa tips till er är att själv spara till pensionen! För det, om något, är ett otroligt bra sparmål och som man mer än gärna investerar i så att pensionärslivet inte blir så tokigt trots allt.

Med det sagt så är min plan för min investering i aktier och fonder att spara på lång sikt. Det är pensionen och en buffert som är målet och då är det bästa att våga investera och vara lite risky med sina pengar. På ett vanligt sparkonto så växer ju inte pengarna då räntan är så pass låg (även fast ett vanligt sparkonto såklart är bättre än inget, all form av sparande är bra 🙂 ). Men, visst är det klurigt med aktier? Jag är en rookie och är fortfarande lite osäker på hur man ska tänka på börsen. Det är nog denna osäkerhet som gör att jag inte vågar vara aggressiv med pengarna, att jag är rädd att förlora dom. Det är säkert helt normalt att tänka på detta sätt, men vänder man sig till bland annat Payup så kan man få tips när det kommer till att investera i aktier eller placera pengar i fonder.

Tror att allt handlar om att våga börja, att se potential i sina pengar och hur dom kan växa och att tänka långsiktigt. Har du ett pengamål 10 år fram är detta en bra investering för dig. Men gör din egen analys först och förstå att det alltid är en liten risk trots allt. Lita på din magkänsla och häng med i den svajiga berg- och dalbanan som kallas börsen. För mig går det knappt upp eller ner då jag investerar så låga summor, men snart så lär jag också få ta del av både positivt blåa dagar och lite tråkigare röda dagar haha 🙂

I samarbete med Payup.se