Julkalender 2020: Lucka 10

I dagens lucka ska vi prata lite om att må dåligt. Att det är okej att inte alltid vara på topp,  att känna sig lite låg och hängig. Vi är bara människor och vi styrs av våra känslor och påverkas av ett hutlöst antal av olika yttre faktorer man ibland inte kan göra något åt. Att må dåligt är helt okej, det är helt normalt och något som du inte ska kämpa emot. Däremot är det viktigt att du inte stannar där. Ibland kan det kännas skönt att bara få grotta ner sig i de dåliga känslorna, som att man på något sätt bekräftar alla ens fel och brister på det sättet. Men det farliga med detta är att desto mer du grottar ner dig desto djupare kommer du. Då blir det svårare att ta sig upp igen.

Tänk såhär: Alla har dåliga dagar när självförtroendet inte är på topp. Man kanske vaknade på fel sida av sängen, fick ta del av en mindre rolig nyhet eller bara känner att det helt enkelt inte är ens dag och allt är skit. Lägg inte så mycket värdering i att du mår dåligt – acceptera det bara och försök lista ut varför du mår som du gör. Ibland kanske det inte finns en anledning och det är helt okej, då är det bara att vänta ut det dåliga måendet tills det är ur systemet. Om måendet däremot är påverkat av något är det viktigt att du gör något åt det. Prata med en familjemedlem, vän eller annan person du kan anförtro dina känslor till för att ventilera dig (det gör mer gott än man tror) och/eller försök lista ut vad du kan göra för att förändra situationen. Gör allt du kan för att inte fastna i det dåliga måendet, för det förlorar du på i längden.