Julkalender 2020: Lucka 9

julkalender-2020-lucka-9

Har ni noterat hur mycket ni klagar på en dag? Inte? Då tycker jag att vi ska göra en övning eller ett litet test i lucka nummer 9. Ni ska nämligen försöka gå en hel dag (gärna idag då) utan att klaga. Svårt, eller hur, för man klagar mer än man tror och faktiskt på helt obetydliga saker i många fall. Om ni klagar något under dagen ska ni föra statistik över både antalet gånger ni klagade men även vad ni klagade på. Läs denna statistik innan läggdags för att svart på vitt se hur mycket av dagen som går åt till att klaga. Tanken med detta är att förstå hur mycket av ens fokus som är inriktat på det negativa och hur man omedvetet väljer att lägga energi på något som egentligen är helt oviktigt och inte betyder något för en.

En förlängning av denna övning kan vara att se över klagandet över flera dagar, säg kanske 1 vecka för att upptäcka ett eventuellt mönster. Om ni exempelvis noterar att ni varje dag klagar på att ni alltid blir sen till jobbet/skolan för att ni aldrig vet vad ni ska ha på er så har ni lokaliserat vart problemet ligger för ert klagande. Dålig planering och dålig framförhållning. Nu kan ni ta fram en lösning som i detta fall kan vara att välja kläder redan dagen innan. Förhoppningsvis minskar klagandet eller försvinner helt, men ni märker syftet med denna övning. Minska på klagandet i vardagen – i alla fall det onödigt obetydliga klagandet som enbart gnager energi från er – och känn er mer tillfreds då ni lägger mindre energi på saker som egentligen inte spelar någon roll.