Julkalender 2020: Lucka 7

I lucka 7 ska vi prata lite om känslor. Att du har all rätt att känna det du känner och att du aldrig ska, måste eller behöver ursäkta dina känslor. Absolut inte! Allt för många gånger har jag upplevt att jag måste be om ursäkt för att jag är arg, ledsen, upprörd osv som att jag ber om ursäkt för att ha reagerat på ett visst sätt. Det är så fel. Vi känner det vi känner av en anledning och vi har all rätt att känna det vi känner utan att behöva förminska känslorna till att bli obetydliga. Både för sig själv men även för den eller dem personer känslorna riktar sig mot.

Att visa känslor är läskigt, skrämmande. Man vill inte verka besvärlig eller framstå som konstig som reagerar på ett visst sätt. Men du har all rätt till din känslor i vilken form de än visar sig. Om du exempelvis blir ledsen över något ska du inte inleda konversationen med att förminska dina känslor, nästan som att du viftar bort din, låt oss säga ledsamhet, för att den andras uppfattning av dig anses viktigare. Säg inte ”jag är ledsen att jag känner så här….” utan var rak. ”Nu är det så här jag känner och jag är faktiskt ledsen pga blablabla….”. Känslorna är ett sätt för dig att reagera på något. Lyssna istället på kroppen, på magkänslan och försök förstå vad känslan grundar sig i. Ibland kan det dessutom vara så att man känner något bara för att, utan förklaring, och det är också okej, men försök lista ut det och tillåt dig själv att känna och uttrycka det du känner. Det kommer du må så mycket bättre av.