Yoshinoya Beef Bowl

De senaste två gångerna vi var i Japan, Tokyo så fastnade vi för en av deras stora snabbmatskedjor som säljer supergod och mättande mat till ett billigt pris. Tror vi betalde runt 30 kr för en skål med ris, kött och misosoppa på sidan. Bra och nyttig snabbmat. Yoshonoya heter restaurangkedjan och besöker ni Japan så ska ni helt klart besöka detta ställe. Det går inte att missa, de har en stor orangeskylt där det tydligt står Yoshinoya.

I alla fall, för ett tag sedan fick jag ett litet ryck att testa på ny matlagning och bestämde mig för att laga deras signaturtallrik (enligt mig). Deras Yoshinoya Beef bowl. Det är så simpelt och består endast av ris, kött som fått koka, salladslök och en äggula på toppen. Så enkel matträtt som är jättegod och dessutom enkel att tillaga.

För att laga en Yoshinoya Beef Bowl behöver du följande:

  • Mellan 5-10 dl köttbuljong beroende på hur mycket du ska göra. Jag tog lite extra just för att vara på den säkra sidan.
  • 5 matskedar soja
  • 2 matskedar socker
  • 3 matskedar mirin (detta är ett japanskt matlagningsvin. Vi hade inte detta hemma men tycker ändå slutresultatet blev väldigt likt. Så det är inget måste att ha denna ingrediens)
  • 1 gul lök
  • Önskad mängd kött (nötkött, kyckling eller vegetariska alternativ kan nog också funka) som strimlas i tunna skivor. Vi använda ca 1,5 kg som räckte till ca 6 portioner beroende på hur mycket man tar.
  • Vitt ris.

Du börjar med att koka upp buljongen på hög värme och tillsätter sedan soja, mirin om du har det och socker. Låt det koka i några minuter och sänk sedan värmen tull medium.

Hacka löken i något tjockare strimlor och lägg i buljongen. Låt de koka tills de blir mjuka efter några minuter. Under tiden kan du börja strimla köttet. Detta hade jag svårigheter med då köttet var färskt och väldigt mjukt vilket gjorde det svårt att få till tunna strimlor. Ett tips jag sett på andra ställen är att låta köttbiten stå i frysen så ska testa det nästa gång.

När löken blivit tillräckligt mjuk så kan du lägga ner köttet så att det också får koka i den goda buljongen. Kastrullen räckte verkligen preeeecis för mig (haha) så ett tips är att använda en störra kastrull även om du inte ska koka så mycket. Det kommer alltid stiga när köttet kommer i. Beroende på hur tjocka dina köttstrimlor är så kan koktiden variera. För mig tog det ca 10 minuter innan allt kött hade blivit genomstekt så kontrollera köttet så att det ser färdigt ut enligt dig.

Häll upp önskad mängd ris i en skål, häll på lite av buljongen och lägg på lök och köttet. Toppa med hackad salladslök och en äggula. Så gott, så enkelt. Njut!