Raukar & 300 glassmaker

Som jag nämnde från vår tripp till Fårö så tog vi en tur till en kilometer lång strand där stora, ståtliga och vackra raukar fanns utspridda längs med strandkanten. Det är så häftigt och vackert vad naturen kan göra efter år av sten och vatten som konstant kommer i kontakt med havet. Om jag ska vara ärlig så visste jag inte vad en rauk var för något. Det första som dök upp i huvudet var stenar som skulle lika runstenar med massa målningar och klotter från vikingatiden. Ack så fel man hade, men då har jag lärt mig något nytt.

För er som också var/är helt ovetandes om vad en rauk är så är det en abrasion formad sten eller ett geologiskt vittringsfenomen som uppstår när mjukare bergarter kolliderar med havet. Det som blir kvar av denna fusion är en hårdare kärna av kalksten. Då vattennivån sjunker så blir dessa raukar synliga då de kommer upp ur havet. Vackert.

Glassmagasinet – Europas största glassbar med över 300 glassmaker ☺

När vi var i Visby, solen sken och temperaturen var hög hade jag bara ett mission – att hitta Gotlands godaste glass. Vi fick tipset att gå till Glassmagasinet och wow säger jag bara. Om jag har svårt att bestämma vilken glassmak jag ska ha från ca 10 olika val så var det inget i jämförelse med detta. Över 300 olika glassmaker kunde man välja mellan, den ena smaken nyare och märkligare än den andra. Det var bara att slänga beslutsångesten åt sidan och bara välja något. Där hade man inte tid att tänka. Jag valde 4 glasskulor med smak av panna cotta, maräng, popcorn (?) och granatäpple. Och gissa vad? Allt smakade faktiskt gott, även den otippade popcornsmaken ☺