Helamning

Amning-3-månaders-bebis

Jag är så glad och tacksam att jag kan helamma Michelle och att det fortfarande fungerar snart 4 månader in. Det är blandade känslor man får av att helamma. Det är så mysigt, den närhet och kontakt man får under matstunden samt att det är så skönt att alltid ha maten väldigt nära tillhands när Michelle blir hungrig. Men det är såklart även jobbigt ibland då all matning hamnar på mig, man får ont i ryggen då man sitter konstigt och man är konstant orolig att mjölkproduktionen helt plötsligt ska sina. Vad gör man då liksom när man lagt alla förhoppningar i sina bröst haha.

Fördelar-med-helamning

Redan innan jag blev gravid så visste jag att jag ville helamma och jag var fast besluten att det skulle fungera. Man har ju tyvärr hört historier om amning som inte fungerar, att amning gör ont, man blöder från bröstvårtorna och att det helt enkelt inte finns ett samspel mamma och barn emellan vilket är så tråkigt. När min förlossning närmade sig blev jag mer och mer orolig för detta. ”Tänk om jag inte får amningen att fungera”. Så dålig jag skulle känna mig men samtidigt så intalade jag mig själv att fungerar det inte så gör det inte det, men jag ska i alla fall försöka. Och tur det. Det känns så bra att Michelle får i sig tillräckligt från min bröstmjölk för att tillväxtkurvan ska se fin ut samtidigt som jag är glad att hon får många fördelar från mig – all näring, vitaminer och såklart mycket som stärker hennes immunförsvar.

Amma-nyfödd

Jag minns en annan sak som oroade mig var att jag inte skulle veta när jag skulle amma och hur ofta man ska amma en nyfödd. Ni vet, om mammainstinkten inte slår till eller bara känna sig osäker och orolig att inte ge sitt barn tillräckligt med mat som nyfödd 🙁 Det var mycket som oroade mig innan förlossningen, och fortfarande gör, men man lär sig under tiden. Jag kommer igår att barnmorskan på Babyhotellet vid Södersjukhuset rekommenderade att amma var tredje timme. Vilket jag anser är en bra riktlinje i början för att komma in i amningen men efter några dagar så började jag amma på känsla då alla bebisar är olika. Jag brukar tänkta ”Hur länge sen var det Michelle åt, ger hon ifrån sig tecken på att vara hungrig osv”. Jag satsar på att amma varannan till var tredje timme för det brukar vara då som jag märker att Michelle börjar bli lite otålig. Men nu under sommaren kan det bli oftare om det är väldigt varmt ute. Bebisar blir ju uttorkade precis som vi och behöver ammas oftare i värmen. Så det är bara att lassa fram bröstet hela tiden, eller går det att ha som en bärsele där hennes ansikte alltid är vid bröstet så att hon kan dricka när hon känner sig törstig? Haha skämtosido 😛

Hur-ofta-ska-man-amma-nyfödd