Hemkarantän = Personlig och kompetensutveckling

Vad gör man om man i dagsläget är helt oinspirerad och helt ointresserad av att scrolla på Facebook, Instagram, Netflix och meningslösa hemsidor? Jo, man slår ett slag i saken, tar vara på tiden man har hemma för att bidrar till sin personliga och yrkesmässiga utveckling – använda tiden på ett effektivt sätt! Jag skrev ju tidigare att jag helt avfärdade idén att skriva en to-do nu när jag är mammaledig då denna tid ska spenderas med vila utan några måsten. Men jag känner redan att jag ärg uttråkad av att göra ingenting så jag bestämde mig för att sätta upp ett system för att ta vara på denna lediga tid till att faktiskt utvecklas. Både personligt men även kompetensmässigt oavsett om det rör sig om något jobbrelaterat eller någon ny kunskap inom något annat område.

Jag gillar inte att ”slösa” tid när jag är hemma och om ni känner detsamma tänkte jag tipsa om smarta saker att göra (speciellt nu när man helst ska hålla sig hemma så mycket som möjligt för att minska smittspridningen av coronaviruset) som bidrar till din utveckling på ett eller annat sätt. Dessa punkter ska du såklart göra efter arbetstid för att lyckas separera den lediga tiden med arbetstiden när man jobbar hemifrån.

personlig-utveckling

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Investera i din personliga utveckling

 • Skriv upp dina mål, både långsiktiga mål som ska uppnås inom exempelvis 5 år (tänk inte för långsiktigt utan sätt ett mål som ändå är inom en snar framtiden för bättre effekt) samt kortsiktiga mål som helst ska uppnås innan 2020 är slut eller tidigare än så.
 • Skriv upp dina personlighetsdrag, tankar, vanor och beteenden som du gärna skulle vilja förändra/förbättra. Det kan exempelvis röra sig om en vana att inte städa upp efter dig när du ätit men som du gärna vill bli bättre på.
 • Vad är dina styrkor? Skriv ner dessa och var inte snål med att punkta upp allt som gör dig grym. Fyll flera sidor med det du är bra på, stort som smått, och fokusera på hur du kan fortsätta utveckla dina styrkor under året.
 • Unna dig minst 10 minuters avkoppling där du gör absolut ingenting annat än att blunda och andas. Att lära sig koppla av, stressa ner och bara vara i nuet är otroligt svårt – trust me, jag verkar fortfarande inte kunna göra det – men det behövs verkligen för att lära sig varva ner. Livet måste inte alltid gå i 180 med fokus på morgondagen. Tänk på nuet!
 • Våga prova något nytt. Att utvecklas handlar om att bryta sig loss från den traditionella väg man brukar gå. Våga chansa, misslyckas eller lyckas och lära sig mer om sig själv. Gör något som du aldrig tidigare gjort förut och prova något nytt. Det kan t ex. handla om att ställa en fråga i en Facebookgrupp eller anmäla dig till ett webinarium inom sociala medier. Så länge det är något nytt kommer du utvecklas på vägen.

kompetensutveckling

Photo by Dose Media on Unsplash

Investera i din kompetensutveckling

 • Vi alla vill nog lära oss nya saker i olika stor omfattning. Ta vara på denna tid till att verkligen lära dig det du länge velat men alltid skjutit på. Skriv ner en lista med allt du vill utvecklas inom när det kommer till kompetens, nya kunskaper eller inom ditt yrkesområde. Det kan vara långsiktigt som en utbildning inom programmering eller att läsa på om aktier och fonder för att öppna ett månadssparande till pensionen.
 • Om du jobbar inom marknadsföring kan du gå Googles Digitalakademin som är en gratis onlinekurs inom marknadsföring, SEO och den digitala plattformen. Efter avslutad kurs erhåller du ett certifikat från Google.
 • Lyssna på en podcast eller ljudbok inom ett område som intresserar dig. Det kan exempelvis röra sig om en ekonomisk podcast eller en ljudbok inom entreprenörskap.
 • Har du en dröm om att starta eget, byta karriär eller göra något helt annorlunda med ditt liv? Lämna ekorrhjulet? Sätt upp en moodboard med dina visioner och vad du vill uppnå och när du helst vill ha uppnått målet. Sätt ett realistiskt mål då det tar tid att bygga upp något. Skriv ner vad som behövs göras för att nå målet, vad som krävs av dig och sätt upp en tydlig steg för steg lista som du jobbar utifrån varje dag.
 • Anmäl dig till en distansutbildning på universitetet eller en distanskurs. Då har du möjlighet att utveckla din kompetens hemifrån utan att din nuvarande arbetssituation behöver påverkas (att du måste ta ledigt osv).
 • Har du länge velat lära dig laga asiatisk mat, ta bättre bilder eller förstå grunderna i HTML programmering? På youtube finns det oändligt med användbara, kvalitativa och lärorika youtube tutorials inom nästan alla områden. Titta på några tutorials och testa dina nya kunskaper. Du lär dig genom att lyssna, förstå samband och utföra.