Gravid vecka för vecka – Vecka 39

gravid-vecka-39-graviditet-snart-mamma

Mitt mående

Då har vi kommit in i min sista gravidvecka. Har passerat 39 veckor nu och är inne i gravid vecka 40. Sista veckan. I skrivandets stund så har jag passerat 98,6% av min graviditet, har 4 dagar kvar till mitt beräknade förlossningsdatum och är i vecka 39+2. Vart har tiden tagit vägen? Jag mår fortsatt bra och känner mig inte direkt trött på själva graviditeten utan känner mig mer ivrig över att snart äntligen få träffa lilltjejen. Snart är du är <3

Jag är otroligt tacksam över att jag är mer pirrig, spänd, fylld av längtan, kärlek och lycka i denna slutfas, snarare än rädd och orolig över förlossningen. Jag som trodde att jag skulle ligga i fosterställning och gråta i detta skede av rädsla inför värkarna men nu är jag mer pepp på det. Eller inte pepp på själva värkarna men pepp på att få uppleva förlossningen. För det är ju riktigt coolt ändå att kunna uppleva det och själv uppleva hur häftig kvinnokroppen är <3

gravid-vecka-39

Kroppens mående

Är det konstigt om man känner sig piggare i kroppen nu än vad den gjort under de senaste månaderna? Visst kroppen känns så klart tung och lite trött men ändå känns det som att det är någon extra energi som kikat fram. Det känns inte så jobbigt att promenera, böja sig fram eller röra sig vilket är så skönt. Magen är såklart i vägen och det är fortfarande ett projekt att hitta en bra sittposition i soffan, att ta sig upp ur soffan och ta sig upp ur sängen haha De enda gångerna jag känner att det är tungt i kroppen är konstigt nog alltid när jag ligger ner i sängen. Då får jag ont i ryggen och spänningar i magen (sammandragningar?) vilket gör det svårt för mig att sova.

Jag börjar samla på mig vätska i kroppen då jag känner mig svullen i allt från fötter, händer, ansikte och ibland benen. En dag när jag skulle hämta paket på posten hade jag svårt att få på mig ena skon då min högra fot var så svullen haha Tack och lov för lyxig fotmassage från älsklingen sen när han kom hem från jobbet. Det gjorde susen 🙂 Märker också att svullnaden blir bättre när jag får i mig vätska så det kanske är kroppen som signalerar att den är uttorkad?

gravid-vecka-39-sista-dagarna

Bebisens utveckling

Hon är FÄRDIGBAKAD <3 Det har hon visserligen varit i i alla fall 2 veckor men nu gör hon sig bara redo för att komma ut till världen. Det är ju en väldigt turbulent tid att som hon kommer ut till och man blir såklart orolig över en nyfödds reaktion på coronaviruset. Tänker främst på hennes låga immunförsvar…. Men får undvika folksamlingar och skydda henne från allt och alla som kommer nära!

Hon är just nu ca 50 cm lång och väger ungefär 3,4 kg vilket motsvarar en vattenmelon haha Ska bli spännande att se sen hur lång och vilken vikt hon faktiskt kommer ha 😀 Alla dessa mått är på ett ungefär enligt snittet för veckan och då vår tjej verkar vara lite längre ska det bli så kul att få hennes exakta mått som nyfödd sen <3

gravid-vecka-39-graviditet