Gravid vecka för vecka – Vecka 38

Mitt mående

Nu är det mindre än 2 veckor kvar tills lilltjejen är beräknad och jag kan knappt fatta det. Snart är 9 fulla månader förbi men det känns som att det endast gått 1 månad sen jag fick reda på plusset på stickan. Hur kan tiden ha gått så snabbt? Nu har jag passerat 38 veckor som gravid, går in i gravidvecka 39 och jag förbereder mig mentalt för varje dag som går och känner mig nog redo att bli mamma. Så pass redo man kan bli som förstagångsförälder när man strax ger sig in i ett nytt kapitel i livet som är heeeelt nytt. Har tänkt otroligt mycket på min kommande mammaroll, så pass mycket att jag tror det är bäst att ägna ett eget inlägg kring ämnet. Tänker på relationen att lära min dotter bra värderingar och hur hon ser på sig själv. Som tjejer/kvinnor förstår ni säkert vad jag menar med tanke på dagens utseendefixerade sanhälle.

Nu räknas jag verkligen som höggravid men jag mår trots det väldigt bra. Jag får knappt någon sömn om nätterna nu vilket sätter sina spår i min energi. Är trött konstant och har allmänt svårt att fokusera om dagarna. Är ju mycket annat som cirkulerar i huvudet vilket man förstår haha 🙂 Men nu är vi spända på att träffa henne och att vår familj ska bli komplett ❤

Kroppens mående

Nu börjar det kännas lite tungt i kroppen. Med tanke på att jag har lagt på mig ca 11-12 kg av egen vikt samt bär hennes vikt på ca 3 kg (så totalt ca 15 kg extra vikt) så är det inte konstigt att det är tungt. Det känns främst i benen, faktiskt i mina rumpmuskler av någon anledning haha. Brukar det bli så? Jag vet att rumpmusklerna påverkas vid en graviditet för att väga upp den nya vikten på magen men nu blir jag så trött i benen om jag går för mycket samt står upp för länge. Ryggen har klarat sig väldigt bra vilket jag är så tacksam över. Likaså med min foglossning som inte är så farligt. Visst den känns av ibland när jag går men det är inte så att det påverkar mig så mycket.

Magen känns väldigt spänd just nu men tror fortfarande inte jag känt av några sammandragningar eller förvärkar. Eller så har jag gjort det men varit helt ovetandes om dom. Konstigt nog känns alla spänningar mest när jag ska sova. Är det något med liggläget som skapar ett tryck/spänning över magen?

Bebisens utveckling

Det känns så fantastiskt att veta att lilltjejen är en lång tjej som brås på sina föräldrar. Visserligen är det osäkert om det stämmer till hundra procent men när barnmorskan kände på magen så kunde hon ändå konstatera att hon är liten till kroppen (normal storlek för veckan) men något längre än vanligt. Gulligull ❤ Hon är färdigbakad just nu med fullt utvecklade organ så det enda hon gör nu tills hon är helt redo att komma ut är att lägga på sig vikt. Fråga är nu bara när hon bestämmer sig för att komma ut. Vi tror den 21 mars.

Idag är det 12 dagar kvar tills hennes beräknade förlossningsdatum den 19 mars – så sjukt att det är så nära! Hon är nu likvärdig en pumpa i storleken då hon är ca 50 cm lång (tja eller något längre då 😀 ) och väger ca 3,2 kg. Söttjejen, vi längtar efter dig och är så spända på att starta livet med dig ute i världen ❤