Gravid vecka för vecka – Vecka 35

Nej nu går veckorna väldigt fort, vilket endast är positivt såklart. Tycker det är lite kul att vart man än vänder sig så säger andra mammor att de sista veckorna kommer gå så långsamt och att man kommer vara så trött på att vara gravid. Än så länge ser jag tvärtemot det. Veckorna går snabbt för mig och det känns fortfarande inte besvärligt med graviditeten. Okej, bortsett från att jag vill att lilltjejen ska vara här så att jag slipper oroa mig sista veckorna att något ska gå snett.

Mitt mående

Jag längtar mer och mer efter lilltjejen för varje dag som går. Enligt min gravidapp Preglife är det endast 33 dagar kvar tills BF vilket innebär att det snart bara är 1 månad kvar. Eller man kan ju redan nu säga att det är 1 månad kvar. En eller två dagar hit och dit behöver man ju inte räkna in 🙂 Tröttheten är precis som vanligt så inget att rapportera där. Jag tänker otroligt mycket just nu vilket jag tror är anledningen till att jag sover dåligt men även har svårt att fokusera. Jag tänker på allt man kan tänka sig. Vardagen nu och framöver, mig själv, min nya roll som mamma, lilltjejen, hennes rörelsemönster, kroppens förändring och hur hennes personlighet kommer bli.

Det är även tankar av oro såklart, vilket resulterade i vårt besök till förlossningen på södersjukhuset igår under alla hjärtans dag. Tror att denna vecka är den jobbigaste hittills just av den anledningen och påverkar mitt mående och fokus. Jag är så medveten just nu och känner av minsta lilla fladder hon ger ifrån sig. Nu när det är så kort tid kvar är jag så orolig att något ska gå snett och min vilja att skydda henne från allt i hela världen brinner något enormt inom mig.

Kroppens mående.

Det känns lite trist och upprepande att återigen säga att kroppen mår fortsatt bra. Men det gör den. På något konstigt sätt känns det som att jag har återfått lite av min energi i kroppen. Det känns inte lika ansträngande och tungt att promenera men trappor känns såklart som en rejäl utmaning fortfarande haha. Däremot så tycker jag det är så jobbigt att stå upp. Jag känner mig alltid så matt och svimfärdig om jag behöver stå på ett och samma ställe under en längre tid. Eller det kan till och med vara så kort som 2 minuter.

Tack och lov så mår ryggen fortsatt bra men däremot så får jag alltid ont i övre ryggen när jag ska sova. Jag sover alltid på sidan nu då jag får hjärtklappning av att ligga på rygg (livmodern trycker då på en viktig nerv som skapar obalans i kroppen. Det sker även om man sitter ned och lutar sig bakåt) men efter kanske 20 minuter så börjar det göra ont så att jag måste vrida mig till andra sidan istället. Det gör ju inte ont på så sätt utan känns bara som jobbig träningsvärk som är obekväm. Jag har klarat mig ganska bra från besvär med foglossning men kan känna av det ibland men det är väldigt sällan. Jag har även märkt att det har börjat klia lite då och då precis under mitt vänstra bröst samt att livmodern trycker mot mina revben. Det gör inte ont utan känns mest… obekvämt, precis som när jag ska sova 🙂

Bebisens utveckling

När jag tittar ner på min mage kan jag inte i mitt liv begripa att det finns en färdigutvecklad bebis därinne. Nu ser hon även ut som en riktig bebis och inte bara en ojämn klump där varken ben, armar eller organ utvecklats. Det är så häftigt ❤ Vi är så nyfikna på hur hon kommer se ut, vem hon kommer vara mest lik och om hon kommer ha hår på huvudet när hon föds 😀 Hon är nu ca 45 cm lång och har lagt på sig ännu mer vikt och väger ca 2,6 kg. Hon motsvarar nu en kokosnöt (i vikt antar jag då för kokosnötter är ju inte så stora…?) och då hennes organ nu är färdigutvecklade är hennes prio just nu att endast lagra fett inför tiden utanför. Gulligt! ??