Minskade fosterrörelser

Idag har varit en jobbig dag. En omtumlande och orolig dag om jag ska vara ärlig. Jag har varit orolig för lilla plutten i magen då jag inte har känt hennes rörelser på samma sätt som tidigare dagar. Förändrade fosterrörelser eller minskade fosterrörelser är något man ska ta på största allvar och idag har hon rört sig mindre vilket har påverkat mitt fokus. Har knappt kunnat jobba då alla mina tankar har varit riktade på magen. ”Kände jag en spark och buff där?”, ”rörde hon sig under förmiddagen så som hon alltid gör vid den tiden?”, ”varför är hon så lugn?”. Många tankar som cirkulerade i huvudet och som slutade med att jag ringde förlossningen på Södersjukhust (där jag är skriven) för stöd.

Jag kände henne som vanligt under morgonen och när jag åkte in mot jobbet men därefter var det lugnt. Alldeles för lugnt. Hon brukar röra sig på förmiddagen, eftermiddagen och sen kvällen/natten med kraftfulla rörelser så att hela magen rör sig. Men idag har det varit mindre och jag har knappt känt henne mer än en liten buff hit och dit. En sån hemsk känsla att inte känna henne. Av barnmorskan fick jag tipset att äta lite socker för att ge henne en liten sockerkick men även lägga mig på vänstersida för att se om hon kunde vända på sig. De trodde att hon antingen kunde ligga på sidan och sparka inåt vilket i så fall kunde förklara varför jag inte kände henne. Men då dessa förslag inte hjälpte så bestämde vi oss, älsklingen och jag, för att åka till förlossningen på SÖS efter jobbet för en kontroll. Bättre att vara på den säkra sidan och hellre åka in en gång för mycket än en gång för lite.

De tog mitt blodtryck, min temperatur, lyssnade på hennes hjärtslag och satte en monitor på min mage för att mäta hjärtslagen och rörelserna under en 20 minuters period. Jag fick även dricka lite saft för att ge henne lite socker. Jag kände henne då, hennes hjärtslag var lika starka och fina som tidigare och allt såg bra ut på monitorn. Vi valde ändå att genomföra ett ultraljud utöver det för att vara på den säkra sidan. Då rörde hon på sig, jag hade en bra mängd fostervatten och de kunde inte se någonting som kunde vara ett tecken på någon form av hälsofara för henne. Så himla skönt. Vi kunde andas ut.

Nu på kvällen har hon rört sig lite som vanligt med starka och kraftfulla buffar i kombination med lite svagare slag. Är glad att jag ringde in och kontrollerade henne. Nu när det är så kort tid kvar innan BF är jag så rädd att något ska gå fel. Så jag kollar hellre upp saker en gång för ofta än inget alls ❤ Om ni som är gravida och själva upplever minskade fosterrörelser – Kolla upp det om du är orolig. Alltid bättre att vara på den säkra sidan!