Gravid vecka för vecka – Vecka 34

Då har man passerat 34 fulla veckor vilket innebär att det just nu endast är 40 dagar kvar tills mitt beräknade förlossningsdatum. Jag har även passerat 85% av hela graviditeten. Herrejösses. När jag kikar ner på magen idag så känns den inte så stor för att vara i vecka 34+1 🙂

Mitt mående

Jag tycker det är så kul att alla tycker att jag är så himla lugn och sansad under graviditeten. Ingen hormonförändring syns, jag har inga humörsvängningar och tar verkligen vardagen och livet med en så lugn inställning. ”Allt ordnar sig”, ”äsch, vi hinner”, ”det är inga problem”. Tror det är min lugna natur som gör att jag mår så bra under graviditeten, även nu när jag snart eller redan ses som höggravid. Nu har jag även såklart haft bra tur med att vara nästintill symtomfri bortsett från tröttheten (som vi alla vet vid det här laget är extrem haha) och lite orostankar men tror att det kanske kan höra ihop.

Men för att prata mer om mitt mående så mår jag fortsatt bra med extrem trötthet och återigen lite problem med maten. Kan känna av lite illamående ibland och ibland tar det bara stopp. Precis som det gjorde i början av graviditeten men just nu beror det på att hon är så stor att hon trycker ihop min magsäck haha Det finns fortfarande en oro inom mig inför förlossningen men jag försöker tala om för mig själv att det kommer gå bra. För det kommer det göra.

Kroppens mående

Nu börjar jag känna mig lite tung och seg i kroppen. Börjar få ont i ryggen när jag sover men inte i ländryggen som jag först trodde jag skulle få utan smärtan dyker upp i övre delen av ryggen. Så märkligt haha Magen hamnar mer och mer i vägen vilket gör det svårt att resa sig upp ur sängen, ur soffan och att ta på sig strumpor haha Ibland känns det som att det även är svårt att sitta bekvämt då jag antingen får hjärtklappning om jag lutar mig mot ryggstödet eller ”mosar” magen om jag lutar mig framåt. Så svårt det där. Då kroppen börjar känna sig tung så börjar jag faktiskt tycka det är lite jobbigt att stå upp. Att promenera är inga problem så länge det är en lugn och behaglig takt men att bara stå rakt upp och ner känns så jobbigt. Det är som att hela jag blir matt, hjärtat dunkar hårt och jag bara vill sitta ner. Ibland på golvet om det inte finns någon stol.

Magen känns mer spänd för varje dag och det är så kul att känna hur den kan gå från att vara stenhård till en mjuk mage när hon flyttar omkring. Och på tal om det så är det så härligt att verkligen känna hur hon flyttar runt därinne. Det är som att hela magen följer med i rörelserna ❤

Bebisens utveckling

Jag förstår verkligen inte hur hon kan få plats i min mage och att hon får slåss med mina organ om utrymmet. Det måste vara så obekvämt för henne. Nu är hon närmare 44 cm lång och väger ca 2,3 kg – så stor tjej alltså, lillplutten ❤? För en bättre uppfattning om hennes storlek är hon nu likvärdig en butternutpumpa haha

Hon är snart helt färdigbakad vilket innebär att hennes organ, nervsystemet och matsmältningsapparaten snart är helt fördigutvecklad. Kan fortfarande inte greppa tanken om att all denna utveckling sker inne i min kropp. Att det är möjligt att min lilla tjej utvecklas dag för dag inne i magen ❤