Föreläsning om att bli förälder på SÖS

Jag trodde vi skulle gå på en profilyxkurs för att lära oss om andning och hur man bäst förbereder sig för en förlossning men där hade jag fel – Den föreläsningen har vi vid ett annat tillfälle för detta var en föreläsning om att bli förälder. Det var såklart intressant det med men hade väntat mig något annat när vi väl satte oss i lokalen på Södersjukhuset 🙂 Det är förresten detta sjukhus som vi ska föda på sen, känns så konstigt att om ca 2,5 månader är vi tillbaka igen men lämnar då sjukhuset med en ny familjemedlem ?❤

Föreläsningen var bra och informativ om hur man bäst kan förbereda sig för förlossningen hemma och även mer information om amningen. Vi fick se en kort video om barnets 9 steg för att hitta bröstet för den allra första amningen efter förlossningen. Blev nästan lite tårögd när man såg den, så många steg som plutten kommer gå igenom för att tillslut greppa tag. Snart så ❤ Men några punkter de tog upp var:

  • När du har 2-3 värkar på 10 minuter så kan det vara en bra idé att ringa till förlossningen för att att meddela detta.
  • Ha realistiska förväntningar på livet som väntar
  • Var snäll mot dig själv
  • Lär dig läsa av pluttens signaler för när bebisen vill ammas. Det kan exempelvis vara att bebisen sticker ut tungan, smackar med munnen eller att bebisen vrider på huvudet för att leta efter något (bröstet då).
  • Bebisen behöver och vill ha närhet. Lägg gärna bebisen mot bröstet endast klädd i blöja så att både mamman och pappan får hud mot hud kontakt med barnet ❤
  • Amning har positiva hälsoeffekter på både mamman och barnet och ger bland annat bättre immunförsvar.