Gravid vecka för vecka – Vecka 30

gravid-vecka-för-vecka-30

Hörrni, nu är det endast 10 veckor kvar tills jag har passerat graviditetens alla veckor och det är ju I N G E N T I N G! Vart har tiden tagit vägen!? I onsdags passerade jag gravidvecka 30 och det känns så underbart <3

gravid-vecka-för-vecka-30-bf-mars-2020

Mitt mående

Den här punkten känns trist att svara på då mina svar är desamma då jag fortfarande mår så himla bra. Det känns knappt som att jag är gravid bortsett från tröttheten som har kommit tillbaka igen. Jag har börjat sova dåligt, vaknar av att jag måste kissa och sen är hon så livlig inne i magen. Det bubblar en massa 🙂 Har märkt att jag använder orden Bubblar, Buffar och Fladdrar när jag beskriver hennes rörelser. Vilka ord använder ni? 🙂

Jag är fortfarande inte orolig inför förlossningen och jag märker att jag mer och mer tänker på hur främmande allt ändå verkar. Om 10 veckor kommer vårt liv förändras och jag är så orolig över att jag inte kommer veta hur jag ska göra. Nu är det inte bara mitt liv eller älsklingens liv man behöver tänka på utan snart kommer det finnas världens finaste tjej som är helt beroende av oss. Desto mer jag tänker på det så känns det lite läskigt att vara själv med barnet sen när älsklingen återgår till jobbet efter de 10 dagar har tar ut i samband med förlossningen. Men såklart, det ska bli hur mysigt som helst och det är som alla mammor säger ”du kommer veta vad du ska göra när du väl är där” <3

gravid-vecka-för-vecka-30-gravidmage

Hur kroppen mår

Just nu är det endast några få smärtor som då och då känns av i kroppen. Jag känner mig fortfarande väldigt pigg för att ha passerat 30 veckor men jag känner att jag snabbare blir trött i benen när jag går eller står upp. Ibland känner jag av lite foglossning (men väldigt sällan), värk i ländryggen om jag sover konstigt och ibland får jag hjärtklappning som att jag sprungit ett maraton. Det märkliga är att det alltid sker när jag är som mest lugn, både när jag ska sova eller om jag bara sitter i soffan haha. Men det är ju inte så konstigt då jag ska pumpa runt ca 1 liter extra blod i kroppen nu, hjärtat får jobba hårt 🙂

gravid-vecka-för-vecka-30-gravidmage-bf-mars

Bebisens utveckling

Tänk att hon är en liten person därinne som har ögonen öppna när hon är vaken och aktiv samt har stängda ögon när hon sover och är passiv. Ibland känner jag av lite dunkar på samma ställe under en längre period vilket är ett tecken på att hon övar på andningen och får lite hicka när hon får i sig fostervattnet. Lilla hjärtat då, du kämpar på därinne <3 Hennes organ är snart färdigutvecklade och hon är stor nu. Jag förstår inte hur hon får plats! Hon är ca 37 cm lång nu från topp till tå och väger ca 1,6 kg. Under de sista veckorna behöver hon i princip bara lägga på sig vikt vilket kan innebära stora förändringar på magen som jag ändå inte tycker är så stor för att vara i vecka 31 (30+4 då jag passerade gravidvecka 30 i onsdags) För bättre uppfattning är hon som en gurka till längden haha 😀