Gravid vecka för vecka – Vecka 28

gravid-vecka-för-vecka-28

För att summera de två gravidveckor (28 & 29) som jag missat att publicera då vi var utan wi-fi i Tokyo så kommer jag publicera gravidvecka 28 idag, gravidvecka 29 imorgon och veckans gravidvecka 30 på fredag – Så ni förstår varför tre gravidveckor kommer publiceras denna vecka 🙂

Onsdagen den 25 december så passerade jag 28 fulla veckor som gravid. Jag tycket både det är lite skönt över hur snabbt dessa veckor har gått men blir samtidigt lite ledsen över att det är så kort tid kvar. Det är ju som andra kvinnor säger, man ska njuta av tiden som gravid och hur fint det är, för tiden fram till BF går snabbt.

Mitt mående

Jag mår bra som vanligt och tänker mer och mer på rollen som väntar. Det är såklart läskigt (snarare något helt nytt) i kombination men den bästa känslan man kan ha i världen. Tiden har verkligen gått så snabbt att det känns som att jag mentalt inte hunnit förbereda mig. Jag har liksom inte letat upp information som ”vad man kan vänta sig som nyblivna föräldrar” eller ”livet som nybliven mamma”. Eller nått. Är det ”dåligt” eller ”o-mammaaktigt” att inte kolla upp information som detta redan nu eller är det bara att jag tänker ”det är lång tid kvar, det där kan jag kolla upp sen”…?

gravid-vecka-för-vecka-28-gravidmage

Hur kroppen mår

Nu börjar det kännas mer och mer i kroppen. Det är nog fortfarande väldigt lite och milt i jämförelse med andra graviditeter men ryggen, benen och mitt bäcken börjar kännas av. Jag får lite ont i ländryggen, min vänstra skinka (haha) och i bäckenet om jag går mycket, sitter länge eller sover på rygg på fel sätt (hur man nu gör det). Då magen växer så det knakar så känner jag mig även tyngre vilket märks på mina ben. De är ofta trötta och känns tunga när jag går. Jag går långsammare och blir snabbare trött i musklerna.

gravid-vecka-för-vecka-28-gravidmage-utveckling

Bebisens utveckling

Hon växer också så det knakar. Så pass mycket att det börjar bli lite ont om plats, utrymme och svängrum inne i magen. Men det är bara mysigt för det innebär att det bubblar och sprattlar extra mycket i magen när hon rör på sig och jag älskar att känna hennes buffar ? Hon är nu runt 35 cm lång och väger ca 1,2 kg. En stor tjej som motsvarar en aubergine haha. Tydligen så är det nu hon kommer möblera om mina organ för att få plats, undrar hur det kommer kännas haha ?