Gravid vecka för vecka – vecka 25

gravid-vecka-för-vecka-25

Då har jag passerat 25 veckor av min graviditet och har nu avklarat 62% (!!!) av min resa vilket känns läskigt men mysigt på samma gång. Läskigt då tiden går så snabbt och mysigt då det innebär att lilla plutten snart är här. Längtar <3

Mitt mående

Jag mår fortfarande bra tack och lov. Tröttheten har blivit lite bättre men nu har jag en kombination av gravidtrötthet och den klassiska vintertröttheten. Känner mest för att sova och bara ta det lugnt just nu. Vaknar även lite då och då under natten och har svårt att somna. Kanske är det lilla plutten som väljer att härja inne i magen nu när hon börjar bli så stor 🙂 jag känner dock inga sparkar eller high fives ännu. Min barnmorska sa att min moderkaka ligger framtill vilket dämpar de rörelser och slag hon ger ifrån sig inne i magen. Jag känner lite bubbel ibland men tror alltid att det är tarmarna haha Men om ca 1 vecka kommer hon vara tillräckligt stark för att det ska kännas – längtar <3

Känner dock att det är svårt att klä sig nu när magen börjar växa och man inte känner sig lika fin just nu. Är det okej att känna så när man är gravid? Jag tycker ju såklart jag är fin med gravidmagen men samtidigt så har jag svårt att klä mig så att jag känner mig fin :/

gravid-vecka-för-vecka-25-bf-mars-2020

Hur kroppen mår

Än så länge är jag fortfarande fri från smärtor och besvär i kroppen trots att jag är så långt gången. Jag känner nu hur magen känns mer spänd och hård som att jag har träningsvärk och att det ibland tar emot att andas då det är så mycket i magen haha 🙂 Ibland kan jag känna lite smärta i ländryggen men det är främst om jag tränat rygg eller suttit ner för länge, men det är inget som håller i sig så länge. Det uppstår ibland kramp i mina vader när jag ska sova vilket är så obekvämt haha men jag fick tips av min mamma att trycka ner foten i golvet och det hjälpte faktiskt 🙂

Bebisens utveckling

Nu börjar hon bli stor. Hon är nu ca 31 cm lång mellan huvud och fot och väger runt 800 gram . Tänka sig att hon snart väger 1 kg, så sjukt! För bättre förståelse över hennes storlek så är hon nu lika stor som en blomkål haha 😀 Hon kan nu andas in och ut och börjar träna på att fylla lungorna med fostervatten. Nu är hennes ögon färdigbildade och vid höga ljud kan hon nu reagera genom att få högre puls. Det är även nu som hon kommer kunna reagera på beröring vilket innebär att jag ska smeka och gosa med magen mycket, mycket mer nu <3