Framgångsfaktor: Det handlar om tajming

rosa-fuskpäls-dagens-outfit-stockholm-framgångsfaktor

Jag har ofta tänkt på det här med tajming. Hur viktigt är det egentligen och kan det vara så att man endast har en lucka man måste ta vara på innan möjligheten har passerat förbi? Enligt Malcolm Gladwell är det så, om man ska tro på den undersökning han presenterar om bland annat Bill Gates och Steve Jobs i Outliers: 10 000 timmarsregeln och andra framgångsfaktorer.

rosa-fuskpäls-dagens-outfit-höst-stockholm

Jag tror helt klart att tajming är en väsentlig faktor för att lyckas. Inte nog med att din affärsidé måste lösa ett problem som finns i samhället idag och möta en växande efterfrågan, men tekniken och resurserna för att göra idén rättvisa måste även finnas. I dagens samhälle när allt känns möjligt och okunskap inte är ett hinder längre när allt finns på internet, hur stor lucka för att lyckas har man då? En oändlig lucka eller är man fortfarande bunden till perfekt tajming?

rosa-fuskpäls-dagens-outfit-stockholm

  • I kombination med tajmning tar Malcolm Gladwell upp förmågan att ta vara på de möjligheter som dyker upp. För i slutändan handlar det om att se alla möjligheterna och våga ta för sig av dom. Han är medveten om att dessa personer även haft ”tur” som hade de rätta förutsättningarna att ta för sig av dessa möjligheter. Som exempelvis rätt kontakter, visa intresse för rätt saker och möjligheten att spendera otaliga timmar på sitt intresse. 10 000 timmar för att vara exakt.
  • Om man går tillbaka till Bill Gates och de andra IT-legendarerna som banat väg för det digitala samhälle vi lever i idag, så hade de som sagt en lucka som de tog tillvara på. Alla var födda år 1955 men var i precis rätt ålder för att en lucka, en minimal lucka skulle visa sig. Hade de antingen varit några år äldre eller några år yngre så hade bland annat Bill Gates missat chansen att skapa Microsoft. Då hade kanske någon annan utvecklat idén, eller så hade en liknande mjukvara inte skapats. Vem vet.
  • Det är fascinerande när man ser det på så sätt. Rätt person, på rätt plats, i rätt tid som tog vara på rätt möjligheter har lett till det vi idag tar för givet. Har dagens aspirerande entreprenörer samma ”tur” eller är det mer en slump vem som lyckas? Jag tror inte det, allt handlar i slutändan om att ta vara på alla möjligheter som dyker upp, våga chansa, spendera tid med att lära sig och utvecklas och såklart ha en idé som är rätt i tiden.

Vad tror ni? Handlar framgång om tajming eller finns det något sätt att ta sig runt det för att ändå lyckas?