Gravid vecka för vecka – vecka 24

gravid-vecka-för-vecka-blogg

Nu har jag varit gravid i 24 veckor och går nu in i vecka 25. Jag är nu mer än halvvägs och min hjärna kan inte riktigt förstå det. Går tiden lika snabbt för er med er graviditet eller gjorde den det när ni var gravida? Men nog om det, då jag gjorde en snabb summering av graviditeten hittills tidigare i veckan så är det nu dags att blicka framåt och berätta mer om hur jag mår under min gravidvecka 24.

gravid-vecka-för-vecka-24

Juste, jag har äntligen förstått hur man räknar veckorna. Enligt min gravidapp är jag nu i vecka 25 (24+0) och det har alltid gjort mig så förvirrad. Men nu förstår jag att jag har passerat 24 fulla veckor och har påbörjat vecka 25, vilket innebär att jag idag har varit gravid i 24 veckor + noll dagar. Jag får skylla på att min gravidhjärna är lite slö hehe 😉

Mitt mående

Mitt mående för denna vecka är relativt oförändrad från tidigare veckor. Jag är fortfarande trött (vilket även kan bero på det konstanta mörker man lever i) och ibland känner jag lite illamående när jag äter. Ibland kan jag få i mig allt på tallriken men ibland tar det liksom bara stopp. Jag har även börjat inse att jag faktiskt är gravid. Det låter säkert märkligt att säga så men då det börjar synas lite mer på magen nu och jag börjar känna lite rörelse så har det blivit mer verkligt. Vilket är så härligt <3

gravid-vecka-24

Hur kroppen mår

Jag måste säga att jag fortfarande känner mig någorlunda stark i kroppen trots att 24 veckor har passerat. Det är först nu som jag kan känna lite värk i ländryggen men det är ytterst lite. Det uppstår främst om jag suttit ner för länge eller suttit konstigt under en längre tid. Benen känns lite trötta och tunga men egentligen inte mer än vanligt, och mina vader har börjat krampa lite då och då när jag ska sova. Det är så jobbigt och ibland vill det inte vill släppa oavsett hur mycket jag försöker slappna av eller massera ut värken.

Jag har även insett att jag känt lilla pluttens rörelser under några veckor utan att ha reflekterat över det så mycket. Jag har misstänkt att det varit hon men ändå alltid trott att det bara är tarmarna som bubblar lite. Jag har nog väntat på att känna en rejäl spark eller high five inifrån magen som får mig att hoppa till, men de rörelser jag känner är underbara <3

Bebisens utveckling

Lilla plutten blir bara större och större för varje dag som går och hon är nu runt 30 cm lång och väger mellan 650-700 gram. Hon är alltså lika stor som en cantalope melon för att få en tydligare bild över hur stort 30 cm egentligen är 🙂 Det är nu hennes känsel utvecklas, hon kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Ahh så gulligt <3 Hon börjar likna ett nyfött barn i kroppens proportioner, hennes korttidsminne utvecklas och kan nu även känna igen röster och ljud. Hon blir alltså mer medveten därinne i magen. Gulligt, gulligt, gulligt <3

gravid-vecka-för-vecka