En annorlunda framgångsfaktor

framgångsfaktorer-svart-fuskpäls-höst-stockholm-dagens-outfit

Inlägget innehåller affiliatelänkar

När jag tänker på vad som definierar framgång och entreprenörskap tänker jag alltid att en gnutta tur, förmågan att hitta och ta vara på möjligheter samt våga ta steget är tre framgångsfaktorer. Dessa spelar stor roll, men i boken Outliers: 10 000-timmarsregeln så tar författaren Malcolm Gladwell upp en annan faktor som kan vara avgörande – nämligen de genetiska fördelarna mot sina konkurrenter.

framgångsfaktorer-svart-fuskpäls-stockholm

Vill du också lyssna på Outliers: 10 000-timmarsregeln och andra framgångsfaktorer av Malcolm Gladwell?

Då kan jag tillsammans med Bookbeat erbjuda dig en 30 dagars gratisperiod att lyssna/läsa hur mycket du vill. Bli medlem hos Bookbeat idag – ingen bindningstid så du kan avsluta prenumerationen när du vill!

När man säger genetiska fördelar så låter det väldigt förvirrande, jag håller med. Detta kanske är av större vikt och en avgörande framgångsfaktor i idrottssammanhang men låt mig förklara utifrån hur jag uppfattar författaren.

  • Malcolm tar upp det kanadensiska hockeylaget som ett exempel för att förklara dessa fördelar närmare. Tydligen så är majoriteten av spelarna i laget, med reservation för vissa undantag, födda under januari, februari och mars. Hur kommer det sig?
  • Jo, som för alla barn är det vanligt att man tidigt påbörjar en sport, dels för gemenskapen, att ha en hobby men även förhoppningar om att sitt barn ska nå framgång inom sporten i framtiden. För dessa unga spelare börjar utgallringen inför de professionella ligorna redan i tidig ålder där varje årskull spelar med sina jämnåriga kamrater. Det innebär att alla personer som är födda exempelvis 1990 kommer spela i ett knattelag där alla är födda under 1990. Oavsett om man är född i januari eller november.
  • Inget märkvärdigt kanske man tänker, självklart ska man spela med sina jämnåriga kamrater, precis som att man går i en skolklass med jämnåriga. Men det är i denna fas som sportagenter börjar leta potentiella framtida hockeyproffs. Och om man jämför en person född 1990 i januari med en annan som är född 1990 i november, kommer de vara på samma nivå?

framgångsfaktorer-svart-fuskpäls-höst-stockholm

  • Enligt författaren så är det större sannolikhet för en person som är född i januari att bli utvald att hoppa upp en liga av den simpla anledning att den personen kommer vara större, starkare och bättre än en person född i november. Varför? Jo, för att han har kommit längre i utvecklingen både kroppsligt och mentalt. Det låter hårt, men desto mer man tänker på det, desto mer självklart blir det. Skillnaden är trots allt 11 månader och genom detta förtroende att hoppa upp en liga så kommer det föra med sig fler möjligheter till träning och en fortsatt chans att utvecklas.
  • Sen är det självklart viktigt att personen är duktig på sporten och att man märker av en talang. Det ska man inte sticka under stolen med. Men i och med att han får fortsätta öva, utveckla kunskaperna inom sporten och blir belönad för sitt slit, så är chansen större att han kommer ha spenderat i snitt 10 000 timmar på att bli riktigt bra. Den siffra som sägs vara skillnaden mellan amatörer och proffs.

Inlägget innehåller affiliatelänkar