Tänkonomi – Börja investera i aktier

tänkonomi-heja-livet-prisjakt-maximera-ditt-sparande-sandra-bourbon

Tack Heja Livet, Andra Farhad, Prisjakt, Sandra Bourbon (Framtidsfeministen), Tove Zander (Swedbank) och Monica Sjödin (Minova) för det inspirerande och motiverande ekonomieventet vi blev inbjudna till i tisdags. Tänk vad mycket det kan göra att endast göra medvetna val i livet – riktig Tänkonomi – för att skapa sin egna ekonomiska frihet.

tänkonomi-heja-livet-prisjakt-investera-aktier-andra-farhad-sandra-bourbon-tove-zander-monica-sjödin-börshajentänkonomi-heja-livet-prisjakt-investera-ekonomi-eventJag är riktigt peppad att ta tag i min privatekonomi. Ta tag i ett mer regelbundet och hållbart sparande, minska ner på onödiga utgifter, shoppa mer medvetet och börja investera i aktier. Hela kvällen var så inspirerande, även fast mycket kändes och var så självklart för mig så var det här den spark i baken jag behövde för att bara sätta igång. Jag har alltid tyckt aktier och fonder är komplicerat, men som de sa i tisdags så är det viktigaste att bara börja. Jag har redan ett investeringssparkonto (ISK) på Avanza där jag redan börjat investera i aktier med hjälp av deras automatiserade tjänst. För mig var det en bra början, men nu vill jag gräva djupare.

tänkonomi-heja-livet-prisjakt-investera-ekonomi-event-sandra-bourbon-spara-pengartänkonomi-heja-livet-prisjakt-investera-ekonomi-event-sandra-bourbonHär är några av de insikter jag fick under eventet:

  • Minska på dina onödiga utgifter och hitta fler andra möjligheter att spara pengar på. Med matlådor, att alltid bära med en vattenflaska och att inte konsumera bara för sakens skull kan man spara tusenlappar varje månad.
  • Välj sparmål innan du väljer sparform. Beroende på vad du vill spara till, på kort sikt eller lång sikt, kan det vara bra att välja sparform utifrån när du förväntas använda pengarna. För min del har jag tre olika sparmål och därefter tre olika sparformer.
  1. Ett rese/upplevelse-konto där jag då och då lägger in lite pengar som jag ska använda under året. Dessa sparar jag i ett vanligt konto då jag brukar ta ifrån det lite då och då.
  2. Jag har ett buffert, ”fuck-off”- konto där jag månadssparar på lång sikt och automatiskt placerar i aktier så att de kan växa.
  3. Jag pensionssparar såklart. Även här månadssparar jag i Avanzas automatiska investeringstjänst så att pengarna kan växa fram till pensionen.
  • Investera i bolag du är intresserad av och har någorlunda kunskap inom. Jag vill verkligen investera i digitala bolag som arbetar för den digitala plattformen med smarta molnlösningar och tjänster. Sen ska man satsa på ungefär 7-10 aktier.