Följetång av Outliers: 10 000-timmarsregeln

Jag har börjat lyssna på en så sjukt bra ljudbok om framgångar och framgångsfaktorer. Även fast jag endast är ca 1-1,5 timme in i ljudboken Outliers: 10 000-timmarsregeln och andra framgångsfaktorer av Malcolm Gladwell så har jag redan fått många aha-tankeställare och nya insikter till framgång.

Jag, och säkert många av er, har trott att framgång är ett recept på hårt arbete, driv, nytänkande, mod, att våga ta risker och att vara duktig på det man gör. Men det är inte det enda, det finns många, fundamentala faktorer som man inte trodde spelade roll för att nå framgång. Faktorer som har en avgörande roll i möjligheterna att lyckas eller inte. Nu är inte allt detta hugget i sten, det finns såklart undantag i dessa framgångsfaktorer men jag har redan insett att det finns ett mönster. Ett mönster som författaren Malcolm Gladwell såg.

Jag vill verkligen grotta ner mig mer i det här och dela med mig av detta och hur jag tänker kring det som tas upp. För det jag har lyssnat på hittills är så intressant, spännande och så självklart nu när fått det förklarat för sig. Så vad sägs om att göra en Outliers: 10 000-timmarsregeln sammanställning efter varje kapitel (eller varje gång jag lyssnar och lärt mig något nytt)?

Det jag hittills kommer sammanställa i två olika inlägg är bland annat:

  1. Att det finns vissa genetiska skillnader jämfört med sina jämnåriga.
  2. Att när man är född spelar stor roll om man har möjlighet att lyckas inom en viss bransch. Man har ett fönster att matcha innan tåget har passerat.