Sanningen om kolhydrater

Jag såg ett så intressant program igår på Svt2 – Sanningen om kolhydrater, som gav mig mer förståelse över kolhydraternas effekt i kroppen. Eller tja, man vet ju hur kroppen påverkas av att äta för mycket, och framförallt fel sorts kolhydrater, men det var så intressant att det faktiskt finns saker man inte någon aning om när det kommer till mat 🙂

  • Det finns tre olika sorters kolhydrater:
  1. Via kolhydrater som kommer från socker – detta är sådana kolhydrater vi får i oss via läsk, godis och färdigmat.
  2. Beiga kolhydrater som kommer från stärkelser – dessa kolhydrater får vi i oss från potatis, ris, pasta och bröd.
  3. Sen finns det gröna kolhydrater som är fiberrika kolhydrater från grönsaker och frukt som är bra för tarmen. Man ska alltså äta mycket mer av de gröna kolhydraterna och mindre av de beiga och vita kolhydraterna.
  • Om man lagar mat, kyler det och sedan värmer upp det igen (som med matlådor eller andra rester) så förvandlas tydligen stärkelsen i kolhydraterna till resistenta stärkelser som gör nytta i tarmen. Så mat som potatis, ris och pasta blir alltså bättre för dig om du äter det efter att det blivit uppvärmt.

  • Om man vill äta bröd så är det samma process där. Frys in det och släng in det frysta brödet i brödrosten så kommer det genast sänka antalet kalorier och mängden kolhydrater du får i dig.
  • Kolhydrater finns i ALL mat, men det finns såklart kolhydrater som är bättre än andra att äta. Som grönsaker, frukt och fullkorn.
  • Tydligen så kan man räkna ut vilka som kan äta hur mycket kolhydrater som helst utan att det omvandlas till fett, och vilka som behöver vara extra uppmärksamma på hur mycket och av vilka kolhydrater man äter. Allt beror på hur mycket av ett speciellt enzym man producerar i munnen (kommer inte ihåg vad det enzymet hette). De gjorde ett experiment där en grupp personer fick äta ett osaltat smörgårdskex och ange om de kände att smaken förändrades eller om smaken inte förändrades. Desto snabbade de kände av en smakförändring, desto mer enzymer producerar de och kan därmed äta hur mycket kolhydrater som helst och om det tog längre tid eller om ingen smakförändring skedde så behöver man vara uppmärksam på kolhydraterna.’

Så intressant, speciellt den sista punkten, då kan man testa själv för att se hur sin kropp bearbetar kolhydrater 🙂