Tre tips för effektivt kvällsarbete

Hur arbetar man egentligen effektivt med sina mål och drömmar på kvällen när man redan betat av en 8 timmars arbetsdag och kanske ett träningspass på det? Det är inte alltid lätt, energidepån kanske börjar eka tom och man bara vill ta det lugnt. Men samtidigt så kliar det i sina entreprenörsfingrar och man bara vill arbeta med sin ide för att komma närmare sitt mål. Men hur gör man egentligen för att orka med allt, för att faktiskt få saker gjort på kvällen? Sätt tydliga och nåbara delmål!

Om man ska kika på min idé så är mitt övergripande mål att skapa ett community inom ett visst område (hehe fortfarande så hemlighetsfull). Men att säga ”jag ska bygga upp ett stort community” låter lite väl påfrestande och uttröttande att sätta sig med klockan 20 efter en lång arbetsdag. Därför ska jag/ni sätta upp delmål som är möjliga att uppnå inom satta tidsramar på kvällen. Målen ska vara så pass tydliga att man ser ett ”slut” med delmålet, att man direkt vet när man har uppnått det. Är arbetsuppgiften genomförd så är den genomförd. Enkelt och nåbart. Ett delmål för mig är att skriva ner en konkurrensanalys om dagen (har 1 kvar nu!), det är tydligt och nåbart för att få mig att faktiskt sätta mig ner och genomföra det, samt tar mig framåt till mitt stora mål – att skapa ett community.

Här kommer mina tre tips för ett effektivt kvällsarbete:

  1. Sätt ett tydligt mål för arbetet som ska göras på kvällen. Beroende på vad det är för kvällsarbete som ska genomföras kan ett delmål vara att arbeta 1 timme eller göra klart exempelvis ett kapitel på din bok. Kom ihåg att delmålet ska vara tydligt, nåbart och ha ett ”slut” så att du vet att du är klar när du gjort det.
  2. Hitta en bra plats att jobba på, alltså inte sitta som en ostbåge i soffan (alltid skyldig till det). Genom att sitta bekvämt och med en bra hållning ökar du ditt fokus och intalar dig själv att det du jobbar på är viktigt. Så sätt dig vid ett bord med en bekväm stol och jobba på!
  3. Lyssna på bra musik, helst filmmusik för att kunna fokusera på det du gör och stänga in dig i dina tankar.
  4. En bonus för ett lyckat och effektivt kvällsarbete: Belöna dig efteråt, oavsett om det är en kopp te, ett avsnitt av din favoritserie eller en ansiktsmask. Hårt arbete förtjänar belöning!