Tankar om sparande

När det var internationella kvinnodagen i fredags så uppmärksammade dom bland annat att kvinnor generellt har ett lägre sparande än män och därav även äger mindre då vi, kvinnor, är sämre på att bland annat investera. Detta fick mig att tänka på mig själv och mitt egna sparande. Om jag ska vara ärlig så har det inte varit något jag lagt större vikt på. Jag har alltid tänkt att det löser sig, jag är ju ung och det tar jag sen. Tankar som jag nu kan tycka är väldigt naiva och dumma för att vara ärlig.

Jag tror nog att jag aldrig riktigt reflekterar över mitt sparande, eller insett innebörden av att ha ett sparande. Visst, ett buffert- och pensionssparande har jag förstått hur viktigt det är – men att få pengarna att växa är något jag inte reflekterar över. Jag har pengarna på ett vanligt sparkonto och tror, naivt, att det kommer räcka. Vilket det såklart inte kommer göra. Så, därför ska jag börja investera, nu 🙂

Det är ju aldrig försent att börja spara, och det tycker jag är så skönt, så därför ska jag öppna ett ISK (investeringssparkonto)Avanza för att investera och se sparandet växa. Jag kommer fördela mitt sparande 50/50 till en början för att känna in hela investeringsprocessen och sen köra på kanske 70/30 när jag blir mer varm i kläderna. Målet är såklart att satsa 90/10 eller till och med 100% på investeringar men man får börja smått och ta det därifrån 🙂

Men det är aldrig försent att börja, och det tycker jag är en viktig insikt. Det är aldrig försent att börja spara för framtiden!