Flyger vi för mycket?

Photo by Ross Parmly on Unsplash

Ingen har nog missat klimatdebatten, flygdebatten och åsikter om människors resande i världen, som just nu syns i tidningar och sociala medier. Instagramkontot Aningslösa Influencers outar just nu hur pass mycket utsläpp alla influencers gör när de reser världen runt (vilket det gör minst 10 gånger på år). Då alla andra snackar om det, så vill jag också snacka om det 🙂

Jag tycker det är naivt att tro att våra flygresor inte påverkar miljön, samtidigt som jag tycker det är naivt att tro att lösningen är att sluta resa helt. För det kan jag erkänna att det vill inte jag göra. Visst, man kan resa mindre och kanske minimera onödiga resor med flyg, resor som hade funkat lika bra att göra med tåget – men att se lösningen på klimatpåverkan genom att uppmuntra till flygstrejk tycker inte jag är bra. Tänk på alla miljontals jobb som skulle försvinna (tänker då i världen, inte enbart Sverige), hur världen skulle försluta sig och hur världen skulle förfalla på ett annat sätt än via klimatet (ekonomiskt, välbehövlig tillväxt osv).

Jag ser lösningen att man är medveten och ansvarig för sitt resande. Jag kanske inte behöver ta flyget ner till Köpenhamn när det finns ett minst lika effektivt färdmedel (tåget) att ta. Visst, det kanske tar längre tid men för klimatets skull kan man vara villig att erbjuda jorden 5-6 timmar på tåget.

Det är naivt att förneka den påverkan våra flygresor har på vår planet, men lösningen är inte att sluta flyga. Man måste fortfarande vara delaktig i att förändra flygbranschen som kanske bara är något år ifrån att ta fram ett mer klimatsmart sätt att flyga på. Vem vet.

Du har all rätt att uppleva och upptäcka världen, det är jag en hejjare för och det är något jag själv alltid kommer göra, men man kan alltid upptäcka världen på andra sätt än att bara flyga 🙂

Vad och hur tänker ni kring det här med klimatdebatten och vårt flygande världen över?