Vad är likviditetsbudget?

Komplicerat ord, eller hur? Likviditetsbudget – vad innebär det egentligen och hur viktigt är det att ha en likviditetsbudget? Jo, ganska så viktigt faktiskt för det är den budgeten som visar om dina pengar kommer räckta för att täcka månadens utgifter. Ganska viktigt, eller hur? 🙂

Trots att man har gjort en resultatbudget (det ska jag prata om i nästa avsnitt) och räknat ut att man förväntas gå med vinst, så kan det komma tillfällen under året där sina utgifter är större än man tänkt och därefter har möjlighet att betala. Ett exempel skulle kunna vara produktionskostnader där du inte får betalt förrän produkten är levererad flera månader senare. Då står du där med produktionskostnader utan något sätt att betala för det, ännu i alla fall. Därför behöver man ha koll på sitt företags likviditet.

Det som brukar vara anledningen till att företag bär eller brister, handlar i många fall om brist på ekonomiska tillgångar att täcka sina kostnader med. Därför bör man ha en likviditetsbudget parallellt med resultatbudgeten för en bättre överblick och planering av företagets kommande ut- och inbetalningar.