Hur mycket av det man fakturerar, får man behålla?

När det kommer till att skatter, moms, avgifter hit och dit så blir det lite knepigt – speciellt när man själv måste ha koll på att allt betalas in rätt och korrekt, precis som det ska (för man vill ju göra rätt för sig 🙂 ) Men, när man väl sätter sig in i det så är det inte så knepigt (trust me, det här är nytt för mig haha), det gäller bara att bryta ner det och se det steg för steg framför sig – precis så som jag har gjort här nedanför 🙂 En hel uträkning över hur mycket man får kvar i plånboken efter att alla nödvändiga avgifter är dragna.

Så, hur mycket får man egentligen ut som egenföretagare? Om vi följer exemplet nedan så ska vi nog se till att reda ut det en gång för alla 🙂

  • Vi säger att du ska fakturera ett belopp på 40 000 kr som du har tjänat in efter ett projekt –  Grymt jobbat!
  • På detta belopp ska du lägga på moms som är 25% när du fakturerar – du fakturerar totalt 50 000 kr. Det som är viktigt att tänka på är att dessa 25 % är ett belopp som du ska betala till skatteverket. alltså 10 000 kr går dit.
  • Från de 40 000 kr som nu är kvar ska du nu dra av ”rörliga kostnader” – alltså sådan du har köpt in för att kunna utföra ditt jobb (kanske bilder, produkter, råvaror). Vi säger att det för detta projektet gick 5000 kr till rörliga kostnader.
  • Nu har du 35 000 kr kvar, som vi nu ska dra av de fasta kostnaderna på – alltså sådan som är av samma summa oavsett hur mycket du jobbar (som t ex. telefoni, lokalhyra, bokföring). Vi säger att de fasta kostnaderna är på 5000 kr på en månad.
  • Du har nu 30 000 kr kvar som du nu som egen företagare ska betala skatt & sociala avgifter på. Detta brukar ligga på ca 40 %. I vår uträkning (0.4 x 30 000= 12 000) så ligger skatten och de sociala avgifterna på 12 000 kr.
  • Vilket innebär att de pengar som du kan spendera precis hur du vill –  din välförtjänta lön – är 18 000 kr (30 000- 12 000 = 18 000) 🙂

Blev det lite tydligare nu? 🙂 I del 11 av min entreprenörskola ska vi gå igenom hur man fakturerar sina kunder och hur hela den processen går till (hur man skapar en faktura) 🙂 Spännande!