Vad för konsultarvode kan jag kräva?

Nu börjar vi komma in på den delen av entreprenörskolan som jag själv befinner mig på – nämligen att ta betalt (eller åtminstone bestämma mig för HUR/hur mycket jag ska ta betalt) för sina tjänster och hur man generellt ska tänka kring sitt pris. Något som ändå är en viktig del i sitt företagande ? Något som är viktigt att tänka på är att det är inte fult att kräva en betalning man vet att man är värd – det är din tid, dina kunskaper och din expertis som du blir anställd för och då ska du ha rätt betalt för det – precis som om du vore en fast anställd. Ditt hårda slit ska ju ge belöning till dig själv också – jobba inte gratis och jobba inte för billigt 🙂 Okej, då kör vi!

1. Scanna av hur marknadslönen för ditt yrke ser ut. Vad ligger den på? Genom att undersöka detta vet du vart du ska lägga dig för att dels få den lön du förtjänar och så du vet vad du kan kräva i timmen när du väl börjar jobba som konsult.

2. Hur vill du ta betalt?

  • Vill du ta betalt per projekt om det är ett tidsbegränsat jobb (en stor klumpsumma där du och din kund kommer överens om en deadline för projektet och hur mycket tid du själv kommer behöva lägga på arbetet) – det som är värt att tänka på här är att du bara får betalt för det ni kommer fram till, inte eventuella förseningar, fördröjningar eller övertidstimmar du lägger ner.
  • Eller vill du ta betalt per timme där ni kommer fram till att du ska jobba kanske 20 timmar per vecka och bara jobbar dessa?

3. När jag har kikat på konsultarvode för just kommunikatörer så har jag hittat denna sida —> HÄR för att räkna ut vad jag kan kräva i timmen utefter önskad månadslön vid heltidsarbete och eventuelle utgifter i samband med företaget. Timlönen som dyker upp ser såklart väldigt hög ut men glöm inte att ca 50 % av det kommer försvinna vid skatt, fasta avgifter osv. Men det tar vi i nästa del på denna entreprenörskola 🙂