Hur hittar man sitt företagsnamn?

Jag har alltid varit så fascinerad över det här med företagsnamn och hur man egentligen kommer fram till att döpa företaget till t ex. Lindex, Mio eller Spotify. Det är ett otroligt svårt beslut då det är namnet som blir företagets ansikte utåt och som i slutändan är det som lockar in kunderna till just dig. Men hur kommer man fram till det och hur vet man när man hittat rätt? 🙂

What’s in a name – väldigt mycket faktiskt och ditt företagsnamn bör därför innehålla mycket information om vad ditt företag sysslar med, men i ett så simpelt, kort, minnesvärt och förstående format som möjligt. Det ska även gå att skilja från andra företagsnamn och varumärken (det skulle därför inte vara så lyckat att döpa sin webbshop som säljer mode till HnM, som ett exempel haha). När ni har tagit er igenom fasen med att fastställa er affärsidé, gjort en marknadsanalys, skrivit en affärsplan, en marknadsplan och har all fakta framför er så har ni många pusselbitar redan lagda när ni ska brainstorma fram vad ni ska kalla er –  ni har ju er idé, ert syfte och er lösning till ett problem eller tjänst som saknas.

Men det gäller att fundera länge och vara noggrann innan ni fattar ett beslut –  ert företagsnamn signalerar till människor runtomkring vad det är som ni sysslar med och som lockar in dessa till er – testa därför namnet innan ni lanserar det, eller varför inte några olika namnförslag för att analysera de reaktioner, kommentarer och tankar ni får. Bara för att man själv tycker det är bra och helt klockrent så kommer era potentiella kunder se saker ur deras, utomstående perspektiv

  1. Se namnet ur kundens perspektiv, vad får de ut av att köpa från dig och inte din konkurrent? Vilka styrkor inom din affärsidé vill du kommunicera, vad gör att just ni sticker ut från alla andra?

  2. Skriv ner alla ord som du associerar med din affärsidé. Skriv ner allt du kan komma på, vrid och vänd på orden, kombinera de på olika sätt och visualisera ett scenario där dina kunder pratar om ditt företag. Hur låter det när de pratar om ditt företag med de olika namnförslagen? Vilket klingar bäst och känns mest logiskt?

  3. Se vilka namn som är tillgängliga, detta kan du göra på Bolagsverket eller via verksamt.

  4. Var så enkel som möjligt med korta, kraftfulla namn som faller naturligt i munnen (inte svåra att uttala). De ska vara lätta att komma ihåg – max två ord (Om ingen hittar tillbaka till dig då de glömt företagsnamnet, så får du inte heller några kunder), ger direkt en koppling till vad företaget gör för kunden och sticker ut på rätt sätt.

  5. Funderar du i framtiden lansera företaget utomlands? Är ett engelskt namn kanske mer optimalt för att göra den internationella lanseringen smidigare? Fundera på det 🙂

  6. Testa, testa, testa som jag nämner ovan – undersök vad dina kunder tycker om namnet, vad de tänker när de hör de och hur deras reaktioner är.

Att hitta sitt företagsnamn ska vara en kul och kreativ process, ta därför fram papper och penna, skriv ner alla ord som har kopplingar till din affärsidé och bara skriv ner allt du kommer på. Sålla därefter ut de ord och förslag som inte håller måttet, men sen sitter du där med din topp 5. Fantastiskt! Jag har ett namnförslag till min inspirationsplattform som jag själv gillar men som jag inte ens vet om alla ni gillar. Men vad tror ni – ProsperVad tänker ni när ni hör det? 🙂

Lycka till i namnjakten – var kreativa!