Gör en marknadsanalys!

Nu när ni har listat ut er affärsidé som är helt rätt för er och lyckats få ner ert ”why” så är nästa steg att scanna av och researcha hur marknaden ser ut inom branschen du vill slå dig in på. Detta steg är nog ett av de viktigaste av alla då du nu bland annat kommer urskilja vilka som är din målgrupp, vilken bransch du egentligen verkar inom och vilka dina konkurrenter är och hur dessa jobbar (och hur du kan inspireras av deras strategier och göra det bättre! 😉 )

Steg 1.

Det första steget är att bryta ner din idé i småbitar för att få fram vilken bransch du tillhör. Det här kan vara lite missvisande då den tillsynes mest självklara branschen du först kommer på inte nödvändigtvis är den korrekta. Det finns flera saker som faktiskt spelar roll och är avgörande. Låt oss säga att din affärsidé är att sälja träningskläder online för både kvinnor och män – vilken bransch är du då verksam inom? Modebranschen? Jo det är klart, du säljer ju ett klädesplagg, men modebranschen är ju så bred – du kanske behöver smalna av den lite. Träningsbranschen? Helt klart, det är din nischade bransch som gör det enklare att hitta din målgrupp och dina konkurrenter samt ditt framtida arbetssätt när du tar fram din marknadsstrategi

Steg 2.

Nu är det dags att researcha vilka dina konkurrenter är och hur dessa arbetar. Här har man oändliga möjligheter till att samla på sig ovärderlig inspiration och kunskap över hur branschen fungerar, vad dina framtida kunder efterfrågar och hur man på bästa möjliga sätt blir snäppet bättre än sina konkurrenter. Researcha, researcha och researcha! Det är så viktigt! Detta är ett bra tillfälle att även se om det ens finns plats för din affärsidé – alltså om den kommer bli unik på marknaden och därför enklare att kommunicera utåt så den sticker ut, eller om du kommer ha väldigt många att slåss med för att fånga in kunderna. Inget är omöjligt, tänk bara på alla olika modeföretag som finns och som överlever. De alla erbjuder mode men olika stilar och looks. Så bara för att det finns många konkurrenter så innebär inte det att man ska ge upp. Utan man får bara fokusera på det som gör dig unik och som gör att DU sticker ut från den stora massan.

Steg 3.

Lär känna din målgrupp. Vilka är egentligen in målgrupp, hur vet man det? Alla som har en företagsidé har alltid en första målgrupp i huvudet som de tror är den rätta. Kanske är det den, men det kan man inte riktigt veta förrens man har låtit olika målgrupper testa din idé. I många fall så har ett företag en helt annan målgrupp än man först trodde, ta därför reda på vad dina framtida kunder tycker om din idé – testa den! Detta kan du göra via bland annat en enkät som du kan dela på Facebook, en snabb undersökning i ditt bostadsområde eller om du har en färdig prototyp – låt människor få testa och ge sina synpunkter! Här behöver du inte fråga så jättemånga, men kanske 20 stycken inom olika målgrupper för att se vem som finner värde i din idé. Detta kommer ge dig ovärderliga kommentarer och nya insikter som du kan ta med dig i det framtida arbetet.