Bli vän med sig själv

Den viktigaste men svåraste relationen i livet är nog den till sig själv – man är sin största kritiker, man tror sig kunna och inte kunna vissa saker, man klankar ner på varenda lilla skavank man ser hos sig själv och man ser inte sin stora potentiall då man alltid jämför sig med hur andra är och vad dem har. Andra personer är alltid bättre, deras gräs är alltid grönare än ditt. Tydligen så tänker man så, men så är inte fallet. Verkligen inte.

Att bli vän med sig själv är det svårast man går igenom i livet, för att bli vän med sig själv innebär att man accepterar den man är, för sin personlighet, utseende och där man själv anser att man har brister. Och det är inte alltid något som man vill göra. Att acceptera att man i t ex. mitt fall inte kan stå på scen och tala inför en grupp utan att känna hur jag blir nervös, skakar, blir torr i halsen och så nervös att jag glömmer bort vad jag ska säga. Att acceptera det är inte så lätt – därför är man ständigt sin ovän då man vägrar se att en själv, precis som alla andra har sina bra och mindre bra sidor. Som en vän till en annan person så accepterar du de saker du gillar och gillar lite mindre med den personen, och du är ju vän med personen även om hon/han blir så nervös av att prata inför en grupp. Så varför är det så svårt att göra det med sig själv? Vad är skillnaden? Man är ju sin värsta kritiker, och pga det så vill man alltid att en själv ska vara perfekt, eller i alla fall som alla andra (som man tror är perfekta).

Men nu tycker jag att vi skiter i det – du är du och precis som alla andra människor på denna jord så har man skitgrymma sidor hos sig själv som man älskar, medans det finns saker man kanske gillar mindre. Men för att bli din egna vän så måste du acceptera dina positiva och negativa sidor. Bara för att du accepterar det mindre bra innebär inte att du gillar dom, utan du erkänner att de finns där, att de gör dig till den du är och de gör dig inte mindre lämplig att vara din egen vän. Acceptera alla sidorna hos dig, våga skratta åt det mindre bra du tycker att du har och se skavankerna som en del av din charm. Var din egen vän, va inte så hård mot dig själv med mål att förminska dina egenskaper och dina förmågor utan var hård när du vill lyckas, peppa dig själv – så som en vän gör, stötta, inspirera, skratta bort dåliga dagar och berika de grymma dagarna❤