Att äta rätt

Att äta rätt och hälsosamt tror jag nog ändå är det svåraste när det kommer till att förändra sitt liv – att röra sig är relativt enkelt, det är liksom bara att göra det, men med maten så kräver det mer koll på vad man stoppar i sig och hur mycket.

Jag vet att det enda som egentligen krävs är planering, – att göra en mealprep för dagen där frukost, lunch, middag och mellanmål därimellan redan är klara så att du inte riskerar att köpa något godis eller äta någon kalorifull och onyttig mat som finns nära tillhands. Allt handlar om planering och att vänja av sig från det onyttiga. Trust me, det gör stor skillnad – när jag var yngre köpte jag minst 4 haribopåsar efter skolan och vräkte i mig, något som tillslut fick mig att ge ett godisförbud till mig själv. Idag så försöker jag minska ner bakverk och kakor – och vet ni vad det bästa är?  Har man väl börjat hålla sig ofta från det så glömmer man tillslut bort att man är sugen på det. Det handlar bara om att vänja av sig.

För mig så fokuserar jag min mealprep på att få med mycket proteiner, fibrer och långsamma kolhydrater som håller mig mätt länge och som kroppen kan arbete med. Kyckling/fisk/magert kött och ris är jättebra att äta till lunch och middag med enkel sås till, som tzatziki. Till frukost/efter morgonträning så äter jag havregrynsgröt och 2-3 kokta ägg (inte gulorna) samt en banan så att jag håller mig mätt länge på morgonen och låter kroppen vakna till liv med nyttig mat. Till middag blir det samma som till lunch, proteinrikt och långsamma kolhydrater.

Jag vill nog påstå att mellisen är det viktigaste, allt småätande man gör under dagen mellan de stora måltiderna då man är hungrig och sugen på något gott – här faller man lätt tillbaka i det onyttiga spåret igen. Men med en planering så kan du hålla den nyttiga banan hela vägen. Ta med t ex. ett äpple, riskakor och lite vindruvor som jag har gjort som du kan äta mellan målen, på det sättet håller du igång ämnesomsättningen samtidigt som du får i dig nyttigheter.

Allt handlar om planering och att faktiskt vilja – därifrån kommer diciplinen som gör att du lyckas hålla dina matvanor.