lär er lyssna – på riktigt

Hur bra anser ni er vara på att lyssna på era medmänniskor? Jag brukar alltid gradera förmågan att lyssna på 2 punkter – de som lyssnar lite vagt och de som lyssnar in på djupet. Som jag nämnde i tisdags så är det viktigt att fråga sig själv ”hur mår du?” med jämna mellanrum, men när någon i din närhet frågar hur du mår och du svarar ”jo det är bara okej” istället för att verkligen säga hur du känner, så är det här det riktiga lyssnandet kommer in. Att lyssna mellan orden.

Alla kan nog hålla med om att när man frågar eller får frågan ”hur är det” när man möter en vän eller en bekant så svarar man alltid att det är bra, men det jag vill att man istället ska göra är att lyssna HUR personen svarar – i tonläget, med kroppsspråket, i blicken – här avslöjar man mycket som annars döljer sig mellan orden om hur det verkligen är med personen. Det här gäller inte bara när man frågar om hur någon mår, utan det gäller alla samtalsämnen där du märker att någon kanske ändrar sin energi till att bli nedstämd/ledsen/. Ignorera det inte utan lyssna och var uppmärksam på det. Fråga vad som är på tok, lyssna på personen.

När man mår dåligt så vill man inte vara till ett besvär och prata om sina bekymmer med folk utan att någon har frågat om hur det är, man vill ju inte vara jobbig –  därför kan ditt lyssnande, din uppmärksamhet göra stor skillnad –  du visar att du bryr dig. Se dig omkring där du sitter eller står just nu, var uppmärksam på dina medmänniskor – Fråga hur dom mår, hur dom verkligen mår och lyssna. Du kommer nog märka att den personen har längtat efter att ha någon att prata ut till. Som verkligen lyssnar!

psx_20161117_112217

 

2 Comments

    • Hej
      Tack så jättemycket, så kul att du tycker att det var ett bra inlägg ^^
      kram kram på dig <3