Hur Gör Man?

Dagen gick ändå helt okej idag trots den dåliga starten, vi blev relativt klara med grupparbetet (är bara lite finslip av presentationen kvar jag håller på att fixa nu) och jag var faktiskt rätt så glad under arbetets gång. Så det var kul, tror våran presentation kommer bli riktigt bra, eller jag vet att den kommer bli riktigt bra 🙂 Jag kommer såklart bli jättenervös men det är lika bra att jag lär mig stå och prata inför folk för det är det mitt jobb kommer innebära, att pitcha strategier till företag för att hjälpa dom ta sig framåt 🙂

Men hur gör man det då, det måste ju finnas en förklaring till varför vissa personer blir nervösa när de ska prata inför människor. Jag har hört att övning är ett bra sätt att komma över det (men man övade ju på det under hela sin skoltid i grundskolan och gymnasiet) men jag tror det hela handlar om att man är rädd att framstå som dum. Som att man inte kan någonting, att man ska säga fel. Så är det i alla fall för mig. Kommer ihåg när jag gick i en ”komma över sin rädsla över att tala inför grupp”-terapi då jag led av social fobi tidigare, där vi fick ta en random text från wikipedia vi skulle läsa upp för varandra för att lära oss att det inte är så farligt. Det hjälpte faktiskt, att man skulle tänka att de som lyssnar faktiskt inte har någon aning om vad du ska prata om, dom vet inte vad du ska säga härnäst eller vad den där texten från wikipedia handlar om. Det är nog så man måste tänka, att de som lyssnar inte vet vad du ska säga, därför kan du inte säga något fel.

Jag vet, det är svårare än det låter haha men det gäller bara att öva, öva, öva. Därför är det bra att det är så mycket sånt nu på en gång i skolan. Bara att tuta och köra liksom, inte tänka så mycket 🙂

Hur är ni med det där att tala inför grupp? Bryr ni er inte utan kör ert race eller är ni som mig som börjar darra på rösten och blir lite skakig?

20160908_203408