Robotar Tar Över Jobben – En Tråkig Utveckling

Läste någonstans att om ca 20 år så skulle vi har kommit så långt i vår tekniska utveckling att vi har kunnat producera fram robotar som är kapabla till att genomföra några av de jobben som finns ute på marknaden. Positivt i mångas ögon, en chans att minimera dödliga risker i vissa yrken, belastningsskador och stressen i mångas liv, en chans att spendera sina dagar med sånt som man faktiskt ”vill” göra. Men i mina ögon så är det till 98% negativt. Jag gillar tanken med att man får mer tid till att göra sånt man vill, spendera tid med familjen, upptäcka världen, bli mer kreativ, fokusera på sin hobby, uppleva mer och leva, men vad gör vi när vi känner att man har upptäckt klart för stunden och vill ha en kontrast till allt det där, det fria livet, vad gör vi då? Upptäcker lite till? Jag vill inte påstå att livet går ut på att jobba, för det gör det inte och det är inte meningen med livet, men vi är människor och vi vill ha den där specifika saken som vi är extra nyfikna på, som vi vill jobba hårt emot för att bli så bra som möjligt, visa oss duktiga, få belöningar (som t ex. sin lön varje månad) för vårt slit och ge oss själva den belöningen som att upptäcka världen, resa och leva. Om flera yrken försvinner till robotarna, vad lever vi lite extra för då? Vad är vitsen med att gå i skolan och utbilda sig om man ändå inte kan bli något? Varför ska man ha framtidsdrömmar som barn om att bli den bästa brandmannen, den duktigaste byggarbetaren eller den mest effektiva kontorsassistenten, om man vet att det inte finns några jobb som väntar därute? Vad ska vi kämpa för då? Tänk hur opersonligt det även kommer bli att möta en robotbrevbärare som inte har den där mänskliga värmen, kontakten, som bara genomför sitt jobb som en, tja precis en robot. Känslan kommer försvinna, alla som jobbar gör det ändå men en speciell känsla, en känsla av att man gör nytta, man känner så viktig för samhället och man gör det för sig själv, för sin utveckling, och man strävar alltid efter toppen. En robot är bara en robot, den gör.
Hur är tanken att vi ens ska leva, ska miljontals människor spendera sina liv med att inte göra något, inte ha något driv, inga drömmar om att bli den bästa inom något, en massa tomma skal som ”upptäcker världen”, alla ska tydligen bli bäst i att upptäcka. YOLO for life eller hur har dom tänkt? Jag förstår inte hur man ska tjäna några pengar för att överleva om det är så här, så hela systemet skulle väl krascha och jag tycker det här är ologiskt. Om man tänker alla människorna som jobbar med jobb som har höga risker att bli skadad, dom vet om dom riskerna men dom gör jobbet ändå för dom gillar det och för att dom är bra på det dom gör, det driver dom. Dem har den rätta känslan och är villiga att ta den risken. Ett yrke ger en mening med sitt livet, ett sätt att visa sig duktig på det man gör och en möjlighet att överleva, vad tror ni kommer hända när ni tar bort den biten? Det kommer bli tråkigt i längden, det tycker jag.
Vad tycker ni om den här utvecklingen? Är det något ni ser som positivt eller negativt? Skulle ni kunna tänka er att spendera era dagar med att göra ingenting fram tills ni dör, och låta robotarna göra allt jobb? Är det ett liv som är kul att leva? Skriv gärna vad ni tycker 🙂
irobot
jag tänker bara på filmen I, Robot när jag ser denna framtiden framför mig, det kan ni väl hålla med om haha 😉
robotar taröver