Människor I Sociala Sammanhang

Imorse på jobbet så började jag prata lite om människors beteende med en besökare, att vissa människor brukar träna bort sin vänlighet för att det inte passar in i deras image eller hur dom är som personer, och att vi människor väldigt lätt blir påverkade att göra på ett visst sätt i olika sosciala sammanhang. Han berättade då om ett experiment i en hiss som någon hade gjort för flera flera år sedan, för att ta reda på hur människor blir påverkade av hur en grupp väljer att agera. Klippet nedanför visar detta experiment och jag blev så fascinerad av det, för är man verkligen så lättpåverkad och rädd för att sticka ut genom att göra tvärtom det dom andra gör? 🙂 Det bästa är ju i slutet av klippet när kille bestämmer sig för att ta av sig sin hatt då alla andra har gjort det hahaha så jäkla bra 😀
Det är alltså en person i hissen som är en ”vanlig” människa (alltså helt ovetandes om experimentet), och de andra är skådespelare som är där för att se hur personen kommer reagera. Jag satt och skrattade för mig själv då det är så kul, visste inte ens att vi blir så pass påverkade av gruppen vi är i att vi måste göra precis som dom, vågar man inte sticka ut och göra sin grej längre? 🙂
)

2 Comments

  1. Människan är ett flockdjur och har därför en naturlig drift att inte avvika från gruppens beteende, Det handlar alltså inte om att ”våga” vara sig själv utan snarare att göra det som ligger i vår natur.

    • Hej
      Jo det är ju sant att vi är flockdjur och inte vill avvika från gruppens beteende, men ändå så har vi kommit så långt i vår utveckling att vi väljer att gå våra egna vägar, som att vi mer och mer blir ensamvargar som väljer att avvika i vissa fall, vill vara mer självständiga och göra det som man själv vill. Bara för att någon säger till en grupp att göra si och göra så, så innebär inte det att man kommer göra som alla andra i gruppen då det ligger i vår natur. Vissa kommer göra uppgiften, vissa kommer skoja, vissa kommer inte göra någonting alls osv, men det är så människan fungerar ibland också 🙂