Släktforska

Jag har hittat en ny serie att underhålla mig med när jag har min lunchrast, mina roliga och dramatiska hemmafruar i Vancouver tog tyvärr slut precis (tråkigt då det var lite småroligt att se allt drama, divigheter och bråk) så jag har letat efter något nytt att titta på. Tänkte först att jag skulle fortsätta på The Real Housewives spåret men som utspelar sig i andra städer, men det visades inga hela avsnitt på youtube så jag har letat efter något annat. Någon reality serie som kan ge något meningsfullt till mina hjärnceller än rika kvinnor som har för mycket botox och för mycket fritid till att skapa bråk. Då kom jag att tänka på ett program som gick på Svt1 förra året, och som fortfarande går, som jag tyckte var så charmigt, fint och betydelsefullt. Allt För Sverige. Har ni hört talas om det programmet? Det handlar i alla fall om 10 Amerikaner med svenska rötter, som kommer hit för att ta reda på mer om sina förfäder och om varför dom emigrerade till USA under 1800-talet. Det är även en tävling (sjävlklart då allt som görs på tv måste vara en tävling) där dom i olika moment i vajre avsnitt tävlar inom ämnen som Sveriges historia, typiska svenska saker och det som Sverige är känt för. Den personen som vinner hela tävlinge vinner det eftertraktade priset, ett möte med sin svenska släkt.
Jag tycker det är så himla fint och jag blir väldigt berörd när jag ser programmet. jag börjar nästan alltid gråta när deltagarna sitter där med sin kista som berättar historien om hur deras förfäder levde, och hur dom ibland för första gången får se en bild på t ex. sin morfars mor. Deras sätt att beskriva hur mycket resan till Sverige betyder för dom, att en tomhet är på väg att fyllas och hur mycket dom uppskattar Sverige. Det gör mig väldigt känslosam och får även mig att vilja ta reda på mer om min familj och mina rötter. Tänk hur lite vi egentligen vet om våra förfäder, vem var min mormors mormor, vad gjorde hon, hur levde hon? Sån information försvinner lätt genom åren, historier glöms bort, få bilder finns att bevara och nu står jag här och vet i princip ingenting. Det lämnar en tomhet i mig, jag vill veta.
Det är så många frågor som dyker upp och jag har bestämt mig för att släktforska och göra ett släktträd som ska upp på min vägg sen. Ett träd som ska sträcka sig så långt bak i familjen, så långt bak som jag hittar någon information, och sedan avslutas med mig och mina bröder.
2472_64354028351_5351_n
trädsläkt