Smaklöst

Läste precis en artikel på DN om en polsk konstnär som hade skapat en staty som föreställer en sovjetisk soldat som våldtar en höggravid kvinna, där konstnären hade för avsikt att skildra ”hela det lidande” som våldtäktsoffer tvingas utstå…. Ooooookej? Jag blir arg när jag läser om sådant, att det på något sätt ”hyllar” en våldtäkt istället för att hela det lidandet som konstnären hade som tanke. För hur kul är det att se en staty där en man våldtar en kvinna, ja oj vad det kommer hela offrens lidande. Det kommer snarare bara riva upp såren igen för dom som har drabbats av en våldtäkt, och hur kul är det att se en sån staty? Det kan ju få en motsatt effekt och provocera män till att ta till handling för att det är något som är bra, för om man gör en staty av en våldtäkt så är det väl något bra? Jag trodde ju att man satte upp en staty för att hylla en person eller en händelse som har betytt mycket för en stad/ett land… så  konstnären hyllar alltså våldtäkter och de sovjetiska soldaternas sexuella våld under andra världskriget? jag tolkar det som det och jag tycker det är otroligt smaklöst att ens skapa och ställa ut en sån staty på en plats så att alla kan se den. usch säger jag bara.

Image

Image