Vad Är Det Som Avgör?

Jag tycker det är så tragiskt när man läser om barn som är dödssjuka, som har spenderat sitt korta liv på ett sjukhus och snart ska dö… Innan man ens har fyllt 9 år. Det är tragiskt och det gör ont i hjärtat på mig att något så oskyldigt, något så litet och nytt för världen redan ska behöva lämna livet. Varför är det så att unga människor blir så pass sjuka att dom dör innan dom ens blir vuxna? Jag som trodde att de flesta dödliga sjukdomarna drabbade en när man blivit äldre som ett resultat av sin livsstil, men det är naivt att tänka så, för sjukdomar har inte alltid med åldern att göra, utan det handlar om hur bra immunförsvar kroppen har och om man har tur att slippa elakartade bakterier. Jag är faktiskt rädd för det ju mer jag tänker på det, att det faktiskt kan drabba vem som helst, att om en släkting har haft någonting så finns möjligheten att även jag kan drabbas. Men vad är det egentligen som gör att man drabbas av en dödlig sjukdom? Om man har varit frisk hela livet, rört på sig, ätit bra, tagit hand om kroppen, sällan varit sjuk osv men sen får diagnosen cancer, vad är det som har orsakat det? Har cancerviruset alltid varit i kroppen men som efter en tid bröt ut, eller vad är det som bidrar till det? Jag tycker sånt är fascinerande, för kroppen är för mig ett mysterium, för det kan hända vem som helst.

Jag läste på aftonbladet om en 8-årig pojke som kommer dö inom en månad då han sen några år tillbaka drabbades av leukemi, och att hans sista önskan är att få träffa sin idol Zlatan. Jag får ont i hjärtat av att läsa det för han är bara 8 år och ska snart dö. Han har så mycket som han inte kommer få uppleva, hur fin världen är utanför sjukhusväggarna och det är så synd. Jag har aldrig riktigt tagit åt mig av citaten som att ”lev varje dag so om den vore din sista” för vem vet, alla kan drabbas av något och alla kan dö när som helst, så man måste ta vara på sin tid. Den lilla pojken är väldigt modig och det är så synd att en pojke med så mycket liv ska förlora det. Det är tragiskt, varför är världen så orättvis…

Image