I Forgot My Phone

Vi hade en intressant konversation på jobbet innan jag gick på lunch där vi pratade om att alla har blivit så beroende av sina telefoner och i många fall inte går en sekund innan man måste kolla facebook, skicka sms, kolla nätet, prata med folk osv osv. Ett beroende som gör oss mindre sociala i det verkliga livet. 

Det här är en utveckling som jag tycker är väldigt sorglig, för vi har förlorat glädjen och intresset för dom personerna vi är med för stunden. Det är roligt att tillgängligheten och möjligheten att prata med folk under alla tillfällen finns, men när det går ut över sitt liv och sina vänner som man är med så förlorar den tillgängligheten sitt syfte. Personligen så känns det respektlöst mot mig om jag sitter med mina vänner och ska berätta något som jag tycker är viktigt och som jag har längtat efter att få berätta för dom, men så sitter dom med sin telefon och pratar med någon annan och svarar så enkelt som ”mhm”, ”jaa”, ”jasså”, utan någon känsla eller med någon kännedom av vad jag har sagt då dom inte har lyssnat. Hur kul är det för en person om ens vänner inte vill sitta där med dig och bara prata med dig, utan alltid måste kolla telefonen 10 gånger i minuten och svara på sms, meddelanden, kolla facebook flödet osv. Det känns som att jag som vän inte behöver vara närvarande och inte ser glädjen med att umgås med sina vänner då dom har ett behov att alltid prata med andra. Man kan ju jämföra det med att dom ska prata i telefon med en person i över 1 timme när ni egentligen hade bokat in att ta en shoppingdag, hur kul är det om man jämför det så? Inte roligt alls.

Jag vet själv att jag gör så ibland, att jag sitter och smsar när jag är med en kompis och då känner jag mig dålig för jag vet att man har svårt att hänga med i vad personen säger då jag både måste fokusera på vad jag skriver och samtidigt lyssna på vad min kompis har att säga. Det blir för mycket och då blir det att jag själv svarar kort ”mhm”, ”ja” utan någon aning om vad min vän har sagt. Detta får mig att verka som en dålig vän så därför ser jag till att inte röra telefonen när jag är i sällskap av vänner, för jag träffar dom för att vara med dom och höra om deras liv osv, så de andra vännerna på facebook, osv får vänta i några timmar, för jag behöver inte vara tillgänglig och måste svara precis på minuten. 

Generellt så tycker jag att jag är på en bra nivå när det kommer till mitt mobilanvändande. Jag kollar inte facebook 10 gånger per minut, jag svarar inte personer så fort jag får ett nytt meddelande, jag spelar sällan spel på telefonen och nyheter och andra sidor kollar jag väldigt sällan. Så jag tycker att jag har en bra nivå, men ska se till att minska ner användandet ännu mer, speciellt när jag är med vänner, för jag vill ge dom min fulla uppmärksamhet, precis som jag vill att dom ger mig den uppmärksamheten.
Så det jag vill säga till er är att lägg ifrån er telefonen när ni är med vänner så att dom får den uppmärksamheten dom förtjänar, för du är ju där för att vara med dom och inte dina internetvänner –  dom kan du prata med sen när du är själv igen. 

Den här filmen tycker jag helt klart är värd att se för det stämmer in så bra på vårt telefonberoende, för det är verkligen så det är. Jag vill inte bli en telefonzombie, vill ni? Se till att ändra er om det stämmer in, för vem vill umgås med någon som bara kollar in i telefonen och inte ger sina vänner den uppmärksamheten dom förtjänar.

One Ping

  1. Pingback: