Stänger Av Halva Stockholm

Ingen i Sverige lär väl ha missat att USAs president Barack Obama kommer och hälsar på i Stockholm imorgon den 4e september och stannar i några dagar, eller jag vet inte hur länge han stannar men säkerligen någon dag eller två. 

Men hans besök har redan innan han ens har anlänt till Sverige börjat skapa problem i trafiken, något som kommer förvärras imorgon. Nästan hela E4 kommer stängas ner, vissa bussar i innerstaden kommer tas ur trafik eller i alla fall inte stanna vid vissa hållplatser. Denna förändring kommer innebära stora problem för många stockholmarna då många inte kommer kunna ta sig till jobbet, så då frågar jag regeringen: Är det värt att stänga ner halva Stockholm, göra det svårt för tusentals stockholmare att ta sig till sina jobb, göra framkomligheten svår i allmänhet och stänga vissa jobb (jag hörde att operan kommer få ställa in sina föreställningar då det är en risk för presidenten eller nått) bara för att USAs president kommer och hälsar på? Jag vet att secret service har klassat Sverige som ett högrisk land i och med att två politiker har blivit mördade i Sverige, Olof Palme och Anna Lindh, och i och med självmordsbombningen som inträffade vintern 2011 (var det väl?) men att göra det så svårt för stockholmare att genomföra sitt dagliga arbete ska väl inte behövas?

Jag kan ändå förstå deras försiktighet och deras noggrannhet att se till så att det inte finns någon risk för en attack eller försök till ett presidentmord. För vi som svenskar kan tycka att Sverige är ett ofarligt land, att det aldrig är ett mordförsök på svenska politiker och att det aldrig är livshotande konflikter i Sverige. Men det är just av dessa anledningar och detta tankesättet som gör att Sverige faktiskt blir ett högrisk land för ingen förväntar sig att något sånt kan ske här. Så jag tycker att USAs förberedelser är bra, för vad gör det om det är lite jobbigt att ta sig till jobbet under några dagar, safety first!

Image