Varför Ens Säga Sånt På Skämt?

Det finns ord eller fraser som kan såra så otroligt mycket om man säger det till fel person, oavsett om man säger det på ett skämtsamt sätt eller med en seriös ton i rösten, så är det orden du säger som man lyssnar på, och dom orden kan såra. Det ämne som sårar mest är nog ändå vikten, att man får höra att man är tjock eller smal (beroende på vilket som är jobbigt för en) och man tar åt sig. Varför väljer man då som person att ens nämna något som är så känsligt som en persons vikt? För vi får alltid höra via reklam, produkter, företag osv att man bara kommer bli lycklig om man är en storlek 34, att så här går du ner i vikt snabbt, det är viktigt att äta det här och inte det där, det är viktigt att göra si och så bla bla bla. Det är ett ämne som vi ständigt matas med att vi aldrig duger som vi är, och det är därför det är något som vi blir besatta av. Och om vi får höra en skämtsam kommentar, eller en seriös kommentar om ens vikt eller kropp, så kommer det smälla otroligt hårt på en. Det gjorde det i alla fall för mig idag.

Jag fick en skämtsam kommentar vid 11-21 tiden när min kollega var på lunch där personen frågade om jag skulle äta någon lunch eller inte, jag svara att det inte var lunchrast för mig att äta ännu och personen säger på ett skämtsamt sätt att jag inte behöver äta någon lunch då jag ser ut att klara mig ändå… han syftar då på att jag är tjock och har reservresurser att ta ifrån så jag slipper ta lunch. Han sa det på ett skämtsamt sätt men det smällde så otroligt hårt mot mig som redan tycker jag är tjock, har stora komplex över hur jag ser ut och som har en riktigt dålig självkänsla. En liknande händelse skedde någon gång innan sommaren började, när en kille som jobbade på godsavdelningen, även han på ett skämtsamt sätt, sa att stolen jag satt på skulle gå sönder om jag inte gick och tränade… helt ärligt vem säger ens så? Det spelar ingen roll om man säger det till någon som är smal, mullig eller tjock, eller om man säger en sån kommentar som ”du ser ju ut som en planka” som är riktat till smala personer, för ingen utomstående kan veta vad den personen har för komplex över sig själv, och sitt utseende är så otroligt känsligt då det i många fall inte går att göra något åt det hur man en försöker. Jag har suttit och gråtit på lunchen för att jag känner mig tjock och jag mår så dåligt just nu, mitt psyke fick sig en smäll och jag känner mig deppig. Var den kommentaren värd nämna när man innerst inne vet att det är ett känsligt ämne att prata om? Speciellt om det är riktat till en person och när man får det att låta som att man är tjock/för smal?

Var försiktiga med era kommentarer, även fast det för dig var menat som ett skämt så kan du inte veta om personen du säger det till kan tåla det då den personen har ett bra självförtroende/självkänsla, eller om det kommer vara som en bekräftelse för personen att han/hon är tjock/för smal. Ingen kan veta vad en person tycker om sig själv, om man inte känner personen, så därför måste man vara försiktig med vad man säger för du kan klämma på många ömma punkter om du skämtar om något som är så stort, så viktigt och så betydelsefullt i dagens samhälle, och vikt/kroppen ligger högt upp på den listan. Tänk på vad ni säger, för ord sårar, oavsett tonläge.

Image